Ce modificări pregăteşte Guvernul pentru reducerea cheltuielilor. Noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august – Ciucă

Coaliţia de guvernare a convenit o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri, a declarat, luni, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care a susţinut că în acest fel se urmăreşte încadrarea în deficitul asumat, precum şi o dezvoltare "robustă" a României în următorii ani. Mai mult, acesta a precizat că noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august.
AGERPRES - lun, 31 iul. 2023, 16:56
Ce modificări pregăteşte Guvernul pentru reducerea cheltuielilor. Noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august - Ciucă

„Am convenit, astăzi, în coaliţie, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar şi să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaţionale. Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor şi aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri”, a scris Ciucă, pe Facebook.

El a reiterat că era obligatoriu ca, înainte de orice discuţie despre veniturile la buget şi eforturi cerute mediului de afaceri sau populaţiei, să existe o decizie privind reducerea cheltuielilor statului şi viziunea creşterii economice pe termen mediu şi lung.

„În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României”, a subliniat Ciucă.

Potrivit acestuia, au fost agreate câteva zeci de măsuri referitoare la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, printre care reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat şi reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităţilor locale – preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene, primari, viceprimari şi ale reprezentanţilor autorităţii centrale în teritoriu – prefecţi şi subprefecţi.

De asemenea, s-a convenit reducerea numărului de funcţii de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaţilor, desfiinţarea funcţiei publice de şef de birou şi creşterea numărului de persoane din subordinea celor ce deţin funcţii de conducere.

O altă măsură vizează comasarea unor instituţii subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor.

Se mai au în vedere descentralizarea unor servicii, precum şi prioritizarea programelor naţionale de investiţii, a completat fostul premier.

El a menţionat că în companiile de stat urmează să fie redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere.

„Numărul membrilor Consiliilor de administraţie va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Totodată, indemnizaţiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizaţia lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcţii de conducere în companiile de stat”, a explicat liderul PNL.

Conform acestuia, va fi creat cadrul legal pentru consorţii/parteneriate de achiziţii centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum şi între UAT-uri judeţene şi instituţiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

O altă măsură vizează acordarea voucherelor de vacanţă doar pentru funcţionarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

„Pentru instituţiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puţin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituţii vor fi limitate la cel mult de şase ori indemnizaţia brută a unui ministru, iar ale celorlalţi angajaţi la maximum 80% din salariul conducătorului instituţiei”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a adăugat că o altă măsură prevede comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% şi desfiinţarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

„Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenţi la utilizarea eficientă a investiţiilor majore care au intrat şi vor intra în România şi la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiştii noştri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecţie multianuală, care să dea un ‘boost’ economiei României. Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta şi implementa cu eficienţă aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniţă, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală şi al nevoii României de dezvoltare susţinută”, a evidenţiat Ciucă.

Noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august.

„Nu cred că putem să depăşim cu mult jumătatea lunii august”, a spus Ciucă, la sediul central al PNL, întrebat când se va lua decizia privind măsurile fiscale.

El a arătat că deciziile convenite luni în coaliţie cu privire la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar urmează să fie transpuse tehnic de ministerele de linie.

Întrebat ce instituţii ar urma să fie comasate el a răspuns: „Fiecare dintre ministerele de linie şi instituţiile care îşi dedublează parte din atribuţii acestea să se comaseze şi în felul acesta să avem o simplificare a actului de decizie, a activităţii şi o mai bună funcţionare”.

Potrivit liderului PNL, în coaliţie nu s-a discutat despre excepţiile fiscale, TVA, impozitul pe dividende sau despre impozitul pentru proprietăţile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro.

El a menţionat însă că la cărţi şi manuale şcolare TVA va rămâne la 5%.

„E vorba de cărţi şi manuale şcolare. Am discutat cu premierul. Am venit cu această abordare şi toată lumea este de acord că trebuie să rămânem cu TVA 5% la cărţi şi manuale şcolare. Aceasta să fie singura excepţie. (…) Nu am discutat despre festivaluri”, a precizat liderul PNL.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...