Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat un acord pentru încheierea contractelor de transport al gazelor naturale din Marea Neagră

România are resursele, forţa de muncă şi potenţialul să performeze în sectorul energetic şi aceasta este direcţia susţinută ferm la nivelul Guvernului, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, la Palatul Victoria, la evenimentul de semnare a declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.
AGERPRES - joi, 16 mart. 2023, 15:57
Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat un acord pentru încheierea contractelor de transport al gazelor naturale din Marea Neagră

„Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an. Ne dorim ca acest proiect de o importanţă strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. (…) Urez Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, şi, de asemenea, OMV-Petrom şi Romgaz să anunţe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep!”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că Legea off-shore aflată în vigoare în România oferă un cadru favorabil investiţiilor în energie, dovadă stând şi pregătirile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.

„Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla-Podişor cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiţie va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă, astfel, la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem”, a declarat Ciucă.

Un alt beneficiu al acestui proiect, a adăugat premierul, este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Trans-Balcanic şi Coridorul Vertical, din care face parte şi conducta BRUA.

„La nivelul Guvernului am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuţie, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţii de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră”, a precizat Ciucă.

Şeful Executivului a punctat că preocuparea pentru creşterea securităţii energetice a României şi pentru asigurarea energiei la costuri accesibile cetăţenilor şi mediului de afaceri a fost un obiectiv extrem de important al Guvernului.

„Am disponibilizat resurse naţionale şi europene, am încurajat investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei. Am promovat soluţii pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile – solar, eolian onshore şi offshore, hidro, hidrogen – precum şi accelerarea proiectelor de reactoare nucleare de mici dimensiuni, investiţii în unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 de la aceeaşi centrală, dar şi proiectul Instalaţiei de Detritiere de la Cernavodă”, a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, Guvernul acordă atenţia cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice.

„Este necesar ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte. În perioada imediat următoare punem în transparenţă proiectele finanţate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Pregătim investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar şi pentru creşterea producţiei de energie, îndeosebi din surse regenerabile. Există toate premisele ca România să ajungă producător de panouri fotovoltaice la nivel european. Am avut consultări cu investitori din acest domeniu şi m-a bucurat intenţia lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere şi stocare a energiei verzi. Sunt în concordanţă cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuinţe şi instituţii publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul în acest an la Programul Casa verde”, a declarat Ciucă.

La ceremonie au mai participat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi semnatarii contractului, directori ai Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană va acorda Turciei 1 miliard de euro pentru reconstrucția zonelor afectate de cutremurele din februarie
Uniunea Europeană va acorda Turciei 1 miliard de euro pentru reconstrucția zonelor afectate de cutremurele din februarie
Comisia Europeană a anunţat luni, la Bruxelles, că va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucţie din Turcia ca urmare a cutremurelor violente din luna februarie, transmite......
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
GSMnet, liderul pe piața de accesorii și componente GSM din România, și-a prezentat rezultatele financiare obținute ...
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
Compania AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, iar din informațiile deținute de RomâniaTV, ...
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant începând ...