Ciucă: România va sprijini Republica Moldova în realizarea reformelor şi avansarea parcursului european

Guvernul de la Bucureşti va sprijini Executivul de la Chişinău în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de omologul său moldovean.
AGERPRES - mie, 01 mart. 2023, 13:33
Ciucă: România va sprijini Republica Moldova în realizarea reformelor şi avansarea parcursului european

„Pe timpul discuţiilor am salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale precum şi dinamica remarcabilă a dialogului bilateral. Ne-am aplecat astăzi asupra evoluţiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei cu accent pe consecinţele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclinit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a precizat Ciucă, scrie Agerpres.

Acesta a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista „atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

„De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut şi discuţii cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, în directă conexiune cu eforturile de reformă ale guvernului de la Chişinău, pentru consolidarea justiţiei, a statului de drept, eficientizarea administraţiei şi însănătoşirea mediului economic.

„Am evidenţiat sprijinul activ al României la Bruxelles şi în relaţia cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană. Spre exemplu, în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene, am discutat liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming. Am discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

Premierul a punctat că, în plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este „cel mai sincer şi de încredere” partener al Republicii Moldova.

„Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură şi carburanţi, precum şi alte forme de asistenţă. De asemenea, domnule prim-ministru, doresc să vă asigur că România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăşi actualele crize şi presiuni hibride la care este supusă Republica Moldova. Spre exemplu, doar la şedinţa de guvern de săptămâna trecută am aprobat o serie de documente, precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România şi Republica Moldova, între localităţile Albiţa şi Leuşeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării şi întreţinerii podului rutier peste Prut între localităţile Oancea şi Cahul, precum şi a podului rutier de la Sculeni”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Demnitarul român a menţionat că sunt în proces de realizare şi alte proiecte de infrastructură de transport, precum şi de fluidizare a traficului la frontieră, asupra cărora s-au purtat discuţii la nivelul ministerelor de linie şi există angajamente ferme că vor fi puse în practică cât mai curând.

Şeful Executivului de la Bucureşti a evidenţiat, de asemenea, că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.

„Comerţul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult – şi vom acţiona în acest sens – să creştem investiţiile în Republica Moldova. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am convenit să folosim oportunităţile şi potenţialul de afaceri din ambele ţări. Există un potenţial de cooperare cât se poate de larg şi cred că domeniul economic şi comercial poate (…) să aducă un sprijin atât cetăţenilor români, cât şi cetăţenilor din Republica Moldova. Avem nevoie de această stabilitate socio-economică”, a arătat premierul Ciucă.

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...