Clădirea Tower Center, neocupată de peste trei ani, ar putea fi scoasă la închiriere în acest an

Clădirea Tower Center Internaţional, controlată de grupul Avrig 35 şi neocupată de peste trei ani, ar putea fi scoasă la închiriere în acest an, imobilul de circa 20.000 de metri pătraţi reprezentând un sfert din suprafaţa nouă de birouri cu livrare în 2012, potrivit CBRE.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 05:12
Clădirea Tower Center, neocupată de peste trei ani, ar putea fi scoasă la închiriere în acest an

Deşi a fost finalizată încă din 2008, cea mai înaltă clădire din zona Piaţa Victoriei este încă neocupată din cauza unui litigiu între acţionari.

„Clădirea a fost păstrată extrem de bine, a fost încălzită, răcită, păzită, aşa cum se cere ca o dezvoltare să fie menţinută la standarde. Din câte ştim au fost rezolvate problemele între acţionari. Nu este pe piaţă încă, dar ne aşteptăm ca anul acesta să fie scoasă la închiriere. Am analizat această clădire şi poate intra la livrări noi în acest an”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Cătălina Jigman, şeful departamentului birouri CBRE România.

Pe lângă această clădire vor mai fi finalizate AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, UniCredit HQ şi ART Business Center 6. La finele anului vor fi livrate pe piaţă şi clădirile Sky Tower (cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti) şi FCC Office, ambele dezvoltate de Raiffeisen evolution. Raiffeisen

Bank România va ocupa şapte etaje din turn şi întreaga clădire FCC Office.

„Piaţa este încă precaută, am trecut de la dezvoltări speculative la livrări de produse începute, iar acum suntem în stadiul în care dezvoltările pentru a se întâmpla depind de activitatea de preînchiriere şi de finanţare. Proiectele finalizate în această perioadă sunt formate din clădiri mici, realizate în general din fonduri proprii”, a adăugat Jigman.

Primul trimestru din anul 2012 a marcat un minim istoric din punct de vedere al spaţiilor noi finalizate, cu doar 2.000 de metri pătraţi, faţă de 45.000 metri pătraţi în acelaşi interval de anul trecut.

Lucrurile nu vor sta prea bine nici anul viitor, în condiţiile în care în acest an nu a fost început niciun proiect nou, iar dezvoltarea unui imobil de birouri durează în medie între 18 şi 24 de luni.

„Pentru a finanţa un proiect de birouri, băncile solicită un grad de preînchiriere de 30-50% din suprafaţă. Companiile nu mai sunt deschise la preînchirieri pentru că au acum planuri pe termen scurt din cauza climatului economic instabil. Driverii pieţei sunt acum reducerea şi eficientizarea costurilor, relocarea cu chirii mai mici, optimizarea spaţiilor. Companiile fac analiza spaţiilor existente, reduc numărul de celule prin desfacerea pereţilor despărţitori şi încurajează lucrul în spaţii deschise”, a arătat Jigman.

Printre proiectele care ar putea să fie începute în acest an sunt Ana Tower, dezvoltat de GTC şi omul de afaceri George Copos, şi Pipera Business Park al Portland Trust.

„În condiţiile acestea, nivelul livrărilor din 2013 ar putea fi şi mai redus decât cel din 2012, dar nu cred că va fi un blocaj. Chiriaşii ar putea să fie dispuşi la preînchirieri, ceea ce este un lucru bun pentru piaţă. Pe hârtie sunt multe proiecte gata să înceapă dacă au preînchirieri”, a explicat reprezentantul CBRE.

În lipsa unor proiecte noi, companiile se îndreaptă spre proiectele deja existente, ceea ce a redus rata medie de neocupare la 13%, în timp ce în centru spaţiile goale sunt şi mai puţine, ajungând şi la 6%.

În ceea ce priveşte chiria, valoarea contractuală s-a menţinut în medie în ultimii ani la circa 19,5 euro pe metru pătrat pe lună, însă valoarea efectivă plătită

este cu 5-15% mai redusă deoarece proprietarii acordă o serie de facilităţi, respectiv luni de chirie zero, cotribuţii în cash pentru amenajarea spaţiului etc.

În primele trei luni, suprafaţa de spaţii închiriate în Bucureşti a totalizat 45.000 de metri pătraţi. Stocul de spaţii de birouri din Bucureşti este estimat la circa 2 milioane de metri pătraţi.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...