Noi clarificări la legea RCA: alt sistem Bonus-Malus, daune morale pe bază de tabel, decontarea directă este incertă

Deși noile tarife de referință au intrat în vigoare, iar legea RCA a fost promulgată, autoritățile implicate în această piață (Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Biroul Asigurătorilor Auto din România, și, mai nou, Ministerul Sănătății) lucrează intens la clarificarea noii legi RCA. În plus, reprezentanțiii BAAR vor realiza o procedură care să arate cum vor fi redistribuiți șoferii cu grad mare de risc. În paralel Ministerul Sănătății și ASF lucrează la un ordin comun pentru stabilirea tabelară a cuantumului daunelor morale.
Gabriela Ţinteanu - joi, 08 iun. 2017, 21:03
Noi clarificări la legea RCA: alt sistem Bonus-Malus, daune morale pe bază de tabel, decontarea directă este incertă

Normele metodologice privind funcționarea legii RCA vor trebui să fie gata în timp de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. După cum a declarat Mădălin Roșu, președinte BAAR, părțile implicate în proces vor constitui grupuri de lucru care vor clarifica lucrurile menționate în lege. Printre clarificările pe care le vor aduce normele metodologice sunt cele legate de noul sistem bonus/malus, „prin creșterea numărului de malus pentru a favoriza clienții cu un bun comportament în trafic”, după cum a precizat Roșu. Acesta a precizat că vor fi luate în calculul primei informații privind istoricul șoferului prin accesarea bazelor de date ale societăților de asigurare și ale celor din structurile specializate aparținând Ministerului de Interne, dar și utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

Un alt capitol care va fi clarificat de normele metodologice este felul în care se va realiza decontarea direct. „Asigurătorii pot crea produse noi, personalizate pe nevoile clienților, fapt ce ar putea conduce la o creștere a pieței asigurărilor facultative”, precizează Mădălin Roșu.

Totodată, Ministerul Sănătății lucrează la un ordin comun cu ASF prin care se va publica tabelul pentru despăgubirea daunelor morale ca urmare a accidentelor auto. Potrivit legii, valoarea punctului de traumă este stabilită prin lege la două salarii minime pe economie, iar valoarea maximă stabilită la 200 de puncte de traumă. Ordinul tabelar la care lucrează Ministerul Sănătății și ASF va stabili valori orientative pentru diverse traume suferite de victimă.

De asemenea, BAAR va realiza o procedură, care va trebui să stabilească felul în care șoferii cu riscuri prea mari vor fi redistribuiți la alți asigurători, după ce piața a oferit tarife mult mai mari decât cele de referință stabilite de ASF. Potrivit declarațiilor lui Mădălin Roșu, redistribuirea nu se va realiza doar în funcție de cota de piață a asigurătorilor, ci și de riscurile pe care le au aceștia, numărul de asigurați, etc. În plus, în această perioadă BAAR va prelua parte din baza de date CEDAM care va trebui să includă și rezervele de daună pentru a calcula corect și severitatea daunelor și prima de risc.

Totuși reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România au arătat că fracționarea poliței de asigurare în perioade de până la o lună nu doar că ne poziționează printre țările cu practică unică de acest gen în Europa, dar chiar favorizează frauda în asigurări. În completarea celor declarate au prezentat statistici care arată că frecvența daunelor în cazul polițelor încheiate pe o lună este de 14%, în timp ce polițele pe 6 sau 12 luni prezintă o frecvență a daunei de 6%. O altă critică adusă noii legi RCA se leagă de faptul că formulări din lege permit service-urilor să crească artificial costurile de reparații.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...