Claudiu Săftoiu va propune Consiliului de Administraţie al TVR demiterea Comitetului Director

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, va propune Consiliului de Administraţie al TVR demiterea Comitetului Director (CD) al instituţiei, solicitarea fiind întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele 6 luni, potrivit unui comunicat.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 18:55
Claudiu Săftoiu va propune Consiliului de Administraţie al TVR demiterea Comitetului Director

„Preşedintele-director general (PDG) al TVR, Claudiu Săftoiu, a solicitat demisia membrilor Comitetului Director (CD) al televiziunii publice. Solicitarea a fost făcută în şedinţa CD de azi, 2 august 2012, şi a fost întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele şase luni. Constatând refuzul acestora de a demisiona, PDG al TVR va propune, în şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) de mâine, 3 august, demiterea actualilor membri ai CD şi numirea unui Comitet Director interimar”, se spune în comunicatul remis MEDIAFAX de către reprezentanţii Televiziunii Române.

Potrivit comunicatului, Televiziunea Română va avea nevoie în viitorul apropiat de un nou Comitet Director, pentru a implementa proiectul de redresare economică a TVR, elaborat în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 33/27 iunie 2012.

În prezent, membrii CD al TVR sunt: Titi Dincă, director Direcţia Artistică şi de Producţie, Horia Romanescu, director Strategie Programe, Horia Cazan, director Direcţia Tehnico-Administrativă, şi Cipriana Voicu, director Direcţia Economică, potrivit site-ului TVR.

Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române este alcătuit din: Claudiu Săftoiu, Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Nicoleta Nicolicea, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Romina Gabriela Surugiu, Gabriel Tufeanu, Valentin Nicolau şi Sorin Burtea.

Contactat de MEDIAFAX, Horia Cazan, membru în Comitetul Director al TVR, a declarat că, în prezent, în mod real, din CD mai fac parte doar trei membri – el, Titi Dincă şi Horia Romanescu. Cipriana Voicu este foarte bolnavă şi nu a mai participat la şedinţele CD de circa un an de zile, a precizat Horia Cazan.

„Noi nu putem să ne dăm demisia din ceva în care am fost însărcinaţi să fim de către Consiliul de Administraţie al TVR. Cine ne-a însărcinat poate să ne dez-însărcineze. Consiliul de Administraţie este cel care trebuie să decidă, aşa este şi normal şi legal”, a spus Horia Cazan.

El a confirmat, totodată, faptul că preşedintele-director general al TVR le-a cerut membrilor CD un raport de activitate pe ultimele şase luni. „Am făcut fiecare câte un raport de activitate pe ultimele şase luni, în care am scris toate problemele cu care se confruntă televiziunea. Sper ca rapoartele noastre de activitate să fie citite cu atenţie”, a mai spus Cazan.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Horia Romanescu nu a dorit să comenteze.

Titi Dincă nu a putut fi contactat până la difuzarea acestei ştiri.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind funcţionarea TVR, Comitetul Director al Societăţii Române de Televiziune este compus din directorul general al TVR şi din maximum 7 membri. Directorul general al TVR este cel care asigură, împreună cu Comitetul Director, conducerea curentă a televiziunii publice.

Printre atribuţiile Comitetului Director al TVR se numără: punerea în execuţie a deciziilor Consiliului de Administraţie; elaborarea şi propunerea spre aprobare CA a strategiei de program; avizarea documentelor care se supun hotărârii CA; aprobarea angajării şi efectuării de cheltuieli de orice natură şi a tranzacţiilor comerciale şi financiare, în limita competenţelor aprobate de CA; avizarea proiectelor de norme, normative, a regulamentelor şi instrucţiunilor, care se supun aprobării directorului general; avizarea normelor de muncă, normativelor de personal, funcţiilor şi meseriilor necesare, care se aprobă de CA; asigurarea respectării dispoziţiilor legale privind paza bunurilor; asigurarea respectării dispoziţiilor legale privind protecţia mediului; exercitarea oricăror alte atribuţii care îi revin potrivit prevederilor legale şi regulamentului de organizare şi funcţionare.

Din Comitetul Director al TVR a mai făcut parte în trecut şi Rodica Culcer, din postura de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, însă ea a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011 şi, ulterior, Consiliul de Administraţie al TVR nu a numit o altă persoană în locul ei în CD.

De asemenea, din CD a făcut parte Dan Radu, directorul de Producţie Editorială şi Programe şi cel considerat a fi „mâna dreaptă” a fostului preşedinte-director general al TVR, Alexandru Lăzescu. Însă Consiliul de Administraţie al TVR i-a desfiinţat postul lui Dan Radu în data de 3 mai, din cauză că deciziile luate de acesta au dus la scăderea ratingului principalelor emisiuni ale TVR, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

De-a lungul timpului, din CD al TVR a mai făcut parte şi directorul de Marketing al instituţiei. Acest loc, însă, a rămas liber în CD după ce Simona Dobrescu, care în perioada 2007 – 2010 a ocupat poziţia de director de Marketing al TVR, a plecat din Televiziunea Română „prin acordul părţilor”. Ulterior, în iunie 2011, postul de director de Marketing şi Vânzări în TVR a fost ocupat prin concurs de Anca Gheorghe, însă aceasta nu a mai fost numită în CD de CA al TVR.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Datoriile SRTv erau de 124,72 de milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a dispus măsurile care vor duce, într-o primă fază, la economii de circa 1,15 milioane de euro în TVR, acestea fiind prezentate şi dezbătute în şedinţa de joia trecută a Consiliului de Administraţie, au declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX reprezentanţii TVR. Aceste măsuri vizează mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale şi scăderea numărului de producţii în premieră.

Totodată, un număr de 27 de persoane, în frunte cu Claudiu Săftoiu, formează Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, care vor elabora programul de redresare economică a Televiziunii Române. Aceste două organisme de specialitate, fără personalitate juridică, trebuie să prezinte spre analiză, către Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, raportul final, pe 10 august.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...