Clauza de milioane: De ce încasa Egis bani de la stat chiar dacă pe Autostrada Transilvania nu se construia nimic

Economica.net
22 06. 2016
autostrada_transilvania_56117900

Egis International SA Franţa Sucursala Bucureşti a încheiat pe 30 august 2004 un contract cu Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru supervizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.

În baza acestui contract, francezii încă mai încasează lunar bani de la CNADNR. Mai mult, aceştia au fost plătiţi chiar şi după rezilierea contractului cu Bechtel, când pe Autostrada Transilvania nu se mai construia nimic. Cum a fost posibil?

O clauză din contractul încheiat în 2004 obligă Compania de Drumuri să le plătească francezilor 30% din factura lunară previzionată de aceştia, dacă lucrările pe şantier sunt oprite din motive independente de firma de supervizare.

„După încetarea Contractului cu Antreprenorul BECHTEL Int. Inc. (în data de 29 mai 2013) a fost aplicată clauza 2.81 din Condițiile Speciale ale Contractului de Servicii de Supervizare a Lucrărilor de Construcție a Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea – Granița România / Ungaria, oprirea temporară a lucrărilor de proiectare și execuție”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Potrivit clauzei, „în cazul opririi temporare a lucrărilor din motive independente de activitatea consultantului, autoritatea contractantă va notifica în acest sens consultantul cu cel puțin 3 luni înainte de oprirea temporară a lucrărilor iar consultantul va asigura serviciul minim necesar pe durata opririi temporare a lucrărilor menținând biroul din București (Coordonatorul de Proiect și personalul necesar pentru a-l asista în activitate). Pe perioada opririi temporare a lucrărilor, autoritatea contractantă va plăti consultantului, lunar, o sumă reprezentând 30% din valoarea facturii aferente serviciilor estimată conform previziunii cashflow-ului întocmită de consultant.”

Această clauză a încetat începând cu 2014, când a fost adoptată o nouă strategie de implementare a obiectivului de investiții Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, iar graficul de prestare a serviciilor de supervizare a lucrărilor a fost modificat în consecinţă, potrivit CNADNR.

În prezent, sunt semnate și în curs de derulare, în diferite stadii de implementare, 7 contracte de lucrări pentru următoarele secțiuni: Ungheni – Ogra, Ogra – Iernuț, Iernuț – Chețani, Chețani – Câmpia Turzii, Gilau – Nădășelu, Nădășelu -Mihăiești, Suplacu de Barcău – Borș.

Egis a desfășurat și desfașoară activități specifice supervizării pentru secțiunile menționate, inclusiv pentru secțiunea Mihăiești – Suplacu de Barcău, care se află la stadiul de revizuire a Studiului de Fezabilitate, explică reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Conform unui istoric al plăţilor efectuate de CNADNR către Egis, publicat pe forum.peundemerg.ro, valoarea facturilor lunare depăşeşte 1 milion de lei, inclusiv in perioada în care nu se mai derulau lucrări pe şantier.

Membrii forumului de specialitate întreabă de ce Egis a primit lunar bani, chiar și fără să existe lucrări de supervizat şi de ce nu a fost suspendat sau reziliat contractul cat timp nu s-a lucrat.

Contactată pentru declaraţii de ECONOMICA.NET, reprezentanta Egis, Clotilde Armand, a spus că fondul întrebărilor este contractul dintre statul român şi firma americană Bechtel.

„Eu personal nu am jucat niciun rol în acest contract, care a fost reziliat înainte să fiu angajată la Egis. Nici firma Egis nu a avut vreun cuvânt de spus despre termenii acestui contract”, a menţonat Clotilde Armand.

„Vă rog să solicitaţi reprezentanţilor statului român, fostului prim-ministru Năstase, guvernelor şi partidelor care au condus România între 2003-2013, precum şi companiei Bechtel, răspunsurile la întrebările pe care publicul are dreptul să le pună în legătura cu acest subiect”, a continuat reprezentanta Egis.
 
Clotilde Armand este director al Egis România din septembrie 2013. Într-o emisiune de la Digi24, aceasta a explicat că pe şantierul Autostrăzii Transilvania erau multe de făcut şi după plecarea Bechtel.

„Eu regret foarte mult acest contract cu Bechtel, noi ce am făcut este să verificăm că Bechtel face lucrări de calitate şi cantităţile sunt corecte. Regret acest contract, noi am apărat interesele românilor. După ce s-a reziliat contractul cu Bechtel erau multele de făcut. Erau 900 de contracte de chirii pentru organizarea şantierului. Era de făcut inventar pentru tot ce era acolo”, a spus Clotilde Armand la emisiunea „În faţa ta”.

Pentru serviciile sale de supervizare a lucrărilor de pe Autostrada Transilvania, Egis a încasat peste 200 milioane de lei până în prezent, iar contractul cu CNADNR continuă să se deruleze.

În noiembrie 2003, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, CNADNR era împuternicită să înceapă negocierile cu firma americană Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Contractul a fost încredinţat direct, fără procedură de licitaţie. Preţul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru.

Pe 29 mai 2013, statul român a reziliat înţelegerea, plătind penalităţi de 37,2 milioane de euro. A mai preluat şi datorii de 50 de milioane de euro. În aproape 10 ani, Bechtel a construit 52 de kilometri de autostradă pentru care a încasat 1,1 miliarde de euro.

Citeşte şi Tronsonul de autostradă construit pe jumătate de Bechtel, invadat de salcâmi