1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Companii

CLCC: proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului duce la pierderi anuale de peste 1,1 miliarde euro la bugetul de stat

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului și a Comunicării (CLCC) susţin că proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului (L443/2019), prin interzicerea oricărei comunicări legate de produsele cu potențial de risc redus, afectează grav peste 70.000 de operatori economici, duce la pachete de țigări mai scumpe și pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat.

23 sep, 2019 | ECONOMICA.net

În opinia celor de la CLCC, dacă proiectul va fi adoptat, singurii beneficiari vor fi contrabandiștii care vând oricui, inclusiv minorilor, țigarete de proveniență incertă la jumătate din prețul celor legale și ONG-urile antitutun, care obțin granturi internaționale proporționale cu restricțiile pe care reușesc să le impună.

Concret, propunerea legislativă, "încurajează piața neagră și demonizează industria legală și comercianții corecți prin interzicerea expunerii produselor legale in magazine: în condițiile în care țigaretele vor fi vândute de sub tejghea, nu va mai exista nicio modalitate de diferențiere între produsele legale și cele ilegale. O consecință va fi diminuarea veniturilor statului cu peste 1 miliard de euro anual și pierderi de circa 100 de milioane de euro în fiecare an pentru comercianți".

De asemenea, "interzice orice formă de comunicare destinată fumătorilor adulți, care nu vor mai avea nicio posibilitate de a se informa cu privire la produsele din tutun și produsele cu potențial de risc redus. Introduce bariere comerciale la intrarea pe piata a noilor produse, inclusiv lansarea de produse noi, cu potențial de risc redus, afectând astfel grav inovația, libertatea comercială și concurența. Interzice folosirea în interior a produselor cu potențial de risc redus, ignorând studiile care arată lipsa impactului negativasupra calității aerului și faptul că inițiative similare au fost respinse recent de Parlament".

Totodată, potrivit reprezentanţilor CLCC, crește semnificativ prețul țigărilor, prin introducerea unei noi taxe, în condițiile în care taxele reprezintă, conform legislației actuale, aproape 80% din prețul unui pachet de țigarete. "Românii cumpără deja cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare acestea fiind și de 3 ori mai scumpe decât media europeană. Interzice sponsorizarea oricărui eveniment de către companiile producătoare de țigarete, cu toate că industria creativă și de evenimente, care se confruntă deja cu probleme serioase de finanțare, poziționează România pe harta turistică și culturală a Europei".

În aceste condiţii, cei de la CLCC susţin că propunerea ignoră realitatea legislativă existentă în România, pentru că pe de-o parte, comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă și sancționabilă prin lege, iar pe de altă parte România are deja al şaptelea cel mai restrictiv cadru legislativ în domeniul tutunului dintre cele 35 de state europene măsurate în cadrul Tobacco Control Scale, un studiu independent realizat potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

"Inițiatorii proiectului își doresc țigări mai scumpe, mai puțini bani pentru evenimente culturale, comercianți, industria ospitalității și bugetul statului. Pretinsa facere de bine va avea un singur beneficiar: rețelele de contrabandă neîngrădite de vreo lege", au declarat reprezentanții CLCC.

Ținând cont de aceste realități alarmante, reprezentanții Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării fac un apel către membrii Parlamentului României de a trata cu maximă seriozitate și responsabilitate acest pachet de măsuri care poate destabiliza un întreg lanț de afaceri legitime și poate genera efecte devastatoare la nivel bugetar și social printr-o explozie a pieței de contrabandă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO