Românii au cumpărat titluri de stat de 1,2 miliarde de lei numai de la BCR. Bursa a vândut la fel

Banca Comercială Română (BCR) a intermediat, pentru clienţii săi, ranzacţii cu titluri emise de statul român echivalând cu circa 1,5 miliarde de lei, în primele 10 luni ale anului. Vânzările către populaţie reprezintă trei sferturi din acest volum. Toate tranzacţiile cu titluri de stat la Bursa din Bucureşti din 2012 valorează 1,3 miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 07 nov. 2012, 09:46
Românii au cumpărat titluri de stat de 1,2 miliarde de lei numai de la BCR. Bursa a vândut la fel

99% din numărul clienţilor BCR cumpărători de titluri de stat sunt persoane fizice, potrivit datelor băncii. Acestea au intrat, prin intermediul băncii, pe piaţa secundară, pentru a avea acces la unul dintre cele mai avantajoase instrumente de investiţie de pe piaţă.

„Titlurile de stat sunt considerate a fi una dintre cel mai puţin riscante investiţii care se pot realiza de către investitori, clienţii beneficiind de dobânzi fixe“, a declarat Laura Hexan, şefa departamentului de produse de trezorerie- retail din cadrul BCR.

Lipsa taxelor, obţinerea unui randament fix dacă titlul este ţinut până la maturitate, randamente superioare celor oferite de depozitele bancare – sunt câteva dintre avantajele investiţiei în titluri de stat.

Titlurile de stat sunt însă foarte scumpe pentru micii investitori, valoarea nominală a unuia singur fiind de 10.000 de lei.

BCR se consideră „cel mai important jucător de pe piaţa titlurilor, deţinând şi unul dintre cele mai mari portofolii“, graţie şi parteneriatului dintre BCR şi Erste.

BCR are calitatea atât de dealer primar (poate cumpăra direct de la Ministerul Finanţelor titlurile, atunci când sunt emise, pe piaţa primară) cât şi pe cea de participant în stabilirea fixingului pe piaţa titlurilor de stat româneşti. Astfel are posibilitatea de a oferi preţuri competitive.

„Susţinerea oferită de Erste ne oferă şi posibiliatea de a avea acces pentru clienţii noştri şi la pieţele internaţionale. Din poziţia de lider al sistemului bancar românesc vizăm toate segmentele de clientelă oferind cele mai accesibile preţuri din piaţă”, a adăugat Laura Hexan.

O mică parte (29) din totalul emisiunilor de titluri de stat este listată şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde tranzacţiile sunt rare şi tot marile bănci fac jocurile.

În cele 216 sesiuni de tranzacţionare din acest an, la BVB s-au făcut 358 de tranzacţii cu 232.155 titluri de stat, în valoare de puţin peste 1,3 miliarde de lei.

 Unul dintre clienţii importanţi ai BCR este Erste Asset Management România, care administrează cel mai mare fond de investiţii mutuale, BCR Obligaţiuni, cu active de peste 3,5 miliarde de lei. Fondurile mutuale sunt instrumentele prin care inevestitorii mici pot profita de setea de bani a Guvernului. Titlurile fondurilor de obligaţiuni costă cîteva zeci de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software din partea companiilor din România
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software din partea companiilor ...
Platforma Softlead a înregistrat anul trecut cu 45% mai multe cerințe de implementări software comparativ cu 2020, valoarea ...
Reduceri de până la 60% la vacanțele pentru vara lui 2022 cumpărate de la Hello Holidays
Reduceri de până la 60% la vacanțele pentru vara lui 2022 cumpărate de la Hello Holidays
Agenția de turism Hello Holidays, care împlinește 15 ani de la înființare anul acesta, anunță reduceri de până la ...
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Noile niveluri ale plafonului de preț la gaze și al compensației care va fi acordată clienților casnici de gaze vor ...