1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

Clienţii BCR cer băncii penalităţi de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea deciziei instanţei

Clienţii Băncii Comerciale Române (BCR) cer prin avocatul Gheorghe Piperea penalităţi de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cazul fiecărui client, respectiv modificarea contractelor şi emiterea altor grafice de rambursare pentru cei 207 clienţi din proces, transmite Agerpres. 

27 oct, 2015 | Agerpres

'Urmează un proces separat în care vom cere penalităţi cifrate la 1.000 de lei pe client pentru fiecare zi de întârziere din partea băncii de a modifica contractele şi de a emite alte grafice de rambursare. Este suma maximă pe care o poate dispune instanţa. Pentru că oamenii au aşteptat mai mult de 5 ani în acest proces cer această sumă', a declarat, marţi, Gheorghe Piperea.

Potrivit acestuia, motivarea deciziei ÎCCJ în cazul menţionat va apărea, cel mai probabil, în februarie 2016, iar banca va amâna punerea în aplicare a deciziei încă aproximativ un an.

'Întrucât banca nu se va trezi încă un an de zile, pentru că vor încerca să demonstreze publicului că noi nu am câştigat procesul şi că ÎCCJ ne obligă la negocieri. Nu există niciun cuvânt care să facă referire la negociere', a mai spus Piperea.

Astfel, la penalităţi de 1.000 de lei aplicate timp de un an pentru 207 clienţi se va ajunge la o sumă de 72 de milioane de lei pe care va trebui să o plătească BCR.

Potrivit lui Piperea, decizia ÎCCJ este foarte clară şi dispune eliminarea dobânzii variabile din contractele tuturor clienţilor din proces, astfel că ei rămân doar cu marja fixă din contract, respectiv 1,5% în majoritatea cazurilor. Potrivit lui Piperea, aproximativ 10% dintre clienţi au o marjă fixă de 1,2%, iar foarte puţini marjă zero.

Avocatul clienţilor a precizat că, înainte de decizia finală în proces, clienţii implicaţi au fost contactaţi de bancă şi au primit o ofertă de reducere cu 20% a ratelor, însă nu au acceptat-o pentru că, în instanţă, cu eliminarea dobânzii variabile şi rambursarea sumelor plătite nedatorat, au obţinut o reducere de 70% a ratei lunare. În plus, oferta băncii era însoţită de cimentarea clauzelor abuzive şi nu presupunea restituirea sumelor plătite în plus.

Piperea a atras atenţia asupra faptului că decizia instanţei nu se va aplica şi clienţilor cu contracte similare care nu s-au aflat în proces, însă aceştia vor pune presiune pe bancă şi vor putea solicita, la rândul lor, eliminarea clauzelor constatate a fi abuzive în cadrul procesului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO