Clienţii Prima Casă nu vor putea fi daţi afară din case dacă nu plătesc ratele, vor plăti chirie la stat – proiect de lege

Economica.net
30 06. 2016
casa_imobiliare_93591000_90648400

Cum creditele „Prima Casă” nu pot fi date în plată, deputatul liberal Daniel Zamfir a gândit un sistem de protecţie a celor care au luat un astfel de împtrumut cu garanţia statului, în situaţia în care nu îşi mai pot plăti ratele şi ajung în executare silită.

În 15 zile de la momentul în care clientul băncii a ajus să primească somaţie de executare silită , el îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pentru care a ajuns să nu mai poată plăti ratele. În aceastp situaţie,.ANAF, cea care execută silit locuinţele pentru care statul a garantat creditele care au ajuns să nu mai poată fi plătite, opreşte executarea silită şi vinde casa către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). ANL va fi obligată să cumpere locuinţa la un preţ egal cu valoarea soldului creditului rămas de achitat de cel care nu îşi mai poate plăti ratele.

După acest pas, fostul proprietar va încheia un contract de închiriere, timp de cinci ani, şi va plăti chirie către ANL, valoarea chiriei urmând să fie stabilită, anual, de Guvern, prin Hotărâre. După ce trec cei cinci ani, fostul proprietar are drept de preeemţiune la cumpărarea casei de la stat, la preţul la care ANL a cumpărat-o în trecut de la el, ajustat cu rata inflaţiei.

Vezi proiectul de lege privind Prima casă aici

De la demararea programului „Prima Casă”, prin care statul garantează jumătate din valoarea creditului pentru o locuinţă (garanţia a fost 100%, în primii ani ai programului), valoarea totală a garanţiilor plătite de stat a fost de 39,5 milioane de lei. Programul a fost lansat acum şase ani şi este, în momentul de faţă, cel mai folosit pentru acordarea de către bănci a creditelor ipotecare.

Rata de neperformanţă a creditelor „Prima Casă” era de doar 0,3%, potrivit datelor trimise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) redactiei ECONOMICA.NET în această lună. Chiar dacă este mică, rata a crescut cu 0,1% în doar trei luni. 

Astfel, „de la debutul programului, din anul 2009 şi până în prezent, a fost executat un număr de 462 de garanţii, în valoare totală de 39,5 milioane lei, dintre care 9 credite au beneficiat de garanţii de 100%, valoarea acestora fiind de aproximativ 1,6 milioane de lei”, au spus reprezentanţii FNGCIMM. Totalul garanţiilor acordate de Fond a fost de 182.000.

Deputatul Cătălin Zamfir este unul dintre iniţatorii legii dării în plată.