Toţi clienţii Prima Casă, chemaţi de bănci pentru renegocierea contractelor – surse guvernamentale. CES decide azi dacă dă sau nu aviz favorabil

06 05. 2019
contract_67584934856785930_57433500

„Pentru creditele Prima Casă aflate în derulare, băncile îşi vor chema clienţii să le propună un nou nivel al dobânzii, calculat cu IRCC. După ce s-a ajuns la o înţelegere, aceasta se comunică Fondului de garantare”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale. 

Proiectul de HG care împinge IRCC este procesat cu rapiditate. Surse guvernamentale spun că hotărârea de guvern va fi aprobată cel mai probabil în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta. Nu mai departe de mâine dimineaţă sunt convocate Comisiile Consiliului Economic şi Social împreună cu directori din Ministerul Finanţelor pentru a avea discuţii pe tema acestui proiect de Hotărâre de Guvern, urmând ca la ora 13.00  să se întrunească plenul CES pentru a vota proiectul de HG. Surse din interiorul CES susţin că instituţia sau cel puţin anumite comisii nu îşi vor da aviz favofabil dacă IRCC nu se va aplica şi creditelor în derulare.

Discuţiile au apărut în condiţiile în care, numărul contractelor Prima Casă aflate în derulare este foarte mare, iar instituţiile de credit şi Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM, nu ştiu exact cum ar trebui procedat. În plus, plafoanele pe anul acesta pentru fiecare bancă au fost negociate cu Ministerul Finanţelor şi FNGCIMM în luna februarie pentru tot anul în curs. După şedinţa de miercuri se va şti probabil mai mult, ne-au spus surse din cadrul FNGCIMM.

Potrivit unei declaraţii a preşedintelui FNGCIMM, publicată pe site-ul instituţiei, „Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României.”. Dintre acestea parte au dat în plată, parte au achitat creditul în avans, dar chiar şi aşa numărul garanţiilor acordate este unul foarte mare. Potrivit statisticilor prezentate de BNR la sfârşitul lunii septembrie 2018, creditele Prima Casă reprezentau 46,6% din totalul creditelor ipotecare. La aceeaşi dată soldul creditelor era de 33,7 miliarde de lei, din care garanţia statului reprezintă 16,5 miliarde de lei. Practic vorbim de un total de 214.998 debitori arondaţi celor 20 de bănci care fac/au făcut parte din program. De aproximativ un an, FNGCIMM nu mai prezintă date statistice despre Prima Casă, motivând că aceste statistici se găsesc la Ministerul Finanţelor. 

Biriş: nu e prima dată când dau legi şi apoi văd cum le aplică

Consultantul financiar şi fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a declarat pentru ECONOMICA.NET că „în mod normal, pe tehnica legislativă, atunci când o lege nouă se aplică unor contracte în derulare sunt necesare elaborarea unor Norme Tranzitorii care să spună cum se va implementa noua lege. Dar nu este prima dată când Finanţele dau legi fără să se asigure că au şi norme, iar după aceea instituţiile implicate vor încerca să afle cum vor fi implementate”.

Surse din mediul financiar arată că probabil dacă băncile vor fi obligate să cheme la negociere toţi clienţii care au credite în derulare Prima Casă şi obligate să aplice IRCC plus marjă maximă de 2%, care să includă toate comisioanele bancare, s-ar putea să introducă un cost suplimentar, care se va dovedi până la urmă justificat: asigurare de viaţă aferentă unui credit acordat pe 30 de ani de circa 0,5% din valoarea creditului, plătibilă anual. În acest fel, circa 0,4% din valoarea poliţei se întoarce în bancă, banca fiind şi distribuitor al acestui produs al asigurătorilor. În felul acesta sunt acoperite parte din costurile rezultate din scăderea marjei prin introducerea IRCC.

Totuşi proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor nu face referire clară la ce tipuri de contracte se va aplica formul IRCC plus marja de 2%. În schimb, precizează:

„(1)În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, finanţatorii transmit Ministerului Finanţelor Publice, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – S.A. – I.F.N. și Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele şi în contul statului.

(2) După expirarea termenului prevăzut la alin.(1), noul nivel al costurilor totale se aplică tuturor solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele şi în contul statului, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.