Clotilde Armand: Am făcut solicitare către ANRSC pentru ridicarea licenţei Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenţei companiei Romprest.
AGERPRES - mie, 09 iun. 2021, 13:53
Clotilde Armand: Am făcut solicitare către ANRSC pentru ridicarea licenţei Romprest

„Astăzi am făcut o solicitare către ANRSC, care e autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate, am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator şantajist”, a precizat Armand, într-o declaraţie de presă citată de scrie Agerpres.

Ea a subliniat că autoritatea locală vrea să achite direct sortatorilor de deşeuri, nu prin firma de salubritate, şi a precizat că în ultima zi a lunii mai a făcut o plată de 9 milioane de lei Romprest, precizând că 4 milioane de lei sunt pentru staţiile de sortare, însă acestea nu au primit suma respectivă.

Clotilde Armand crede că este „foarte grav” că Romprest vrea să „continue şantajul”, afirmând, referitor la faptul că firma s-a arătat dispusă să accepte plata directă sortatorilor, cu condiţia de a i se achita un debit restant de circa 14 milioane de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei către sortatori, că, de fapt, compania a propus mai mult.

„Ei vor ca noi să nu mai contestăm nicio factură, ceea ce nu putem să facem, că sunt deja contestate aceste facturi. Aceste 4 milioane către sortatori deja s-au achitat”, a explicat Clotilde Armand.

Ea a menţionat că va cere în continuare prefectului Capitalei, Alin Stoica, să fie de acord cu cererea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă, care i-ar permite să aibă un operator de salubritate şi să-i plătească direct pe sortatori.

„În 30 de zile putem să rezolvăm multe probleme şi mai ales putem să terminăm acest şantaj intolerabil (…). În viitor, de fiecare dată, în prima zi, în prima oră când vedem că operatorul nu-şi respectă contractul, nu respectă reglementările, nu respectă legea, e legea europeană, reinstaurăm starea de alertă”, a declarat Clotilde Armand.

Ea a menţionat că starea de alertă nu are legătură cu rezilierea contractului cu Romprest, ci cu solicitarea făcută ANRSC.

Clotilde Armand a spus că atunci când un prestator de salubritate are un monopol public, are un serviciu public de prestat, regula este aceeaşi la nivel european – autoritatea locală îi decontează costurile plus un profit de 5,5%.

„Peste 5,5% se numeşte ajutor de stat şi e interzis. Ca să-i decontăm costurile, trebuie să ştim care sunt aceste costuri. Eu am cerut în Consiliul Local de patru ori acest drept de control, care e prevăzut şi de lege şi de contract şi de toate reglementările în vigoare. Acest drept de control îmi permite să verific şi să ştiu care sunt costurile efective ale operatorului, ca să am nişte tarife care corespund cu aceste costuri. La ora actuală avem nişte tarife care nu mai corespund cu absolut nimic”, a adăugat Clotilde Armand.

Prefectul Capitalei anunţă că nu s-a ajuns la un acord între Primăria Sectorului 1 şi Romprest

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, miercuri, că nu s-a ajuns la un acord între Primăria Sectorului 1 şi Romprest, în urma propunerii sale de a se permite autorităţii locale să achite direct serviciile staţiilor de sortare a deşeurilor, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanţul de colectare şi transport.

„Prestatorul este de acord, doar cu condiţia ca Primăria Sectorului 1 să achite 14 milioane de lei, reprezentând acele facturi aflate în dispută între ei. Primăria Sectorului 1 nu acceptă condiţia. (…) Nu avem acum un acord”, a declarat presei Stoica.

El a precizat că încă aşteaptă raportul Gărzii de Mediu. „Înţeleg că îl va trimite mâine. Între timp, discuţiile cu Romprest şi Sectorul 1 nu au dus la un rezultat imediat”, a explicat Alin Stoica.

Prefectul a menţionat că s-a identificat un blocaj în relaţia dintre prestator şi sortatori, prestatorul afirmând că nu are fonduri să achite din cauza autorităţii locale, care nu plăteşte integral facturile de salubritate stradală. „Sectorul 1 spune că a achitat colectarea şi transportul gunoiului şi jumătate din salubritatea stradală”, a explicat prefectul Capitalei.

Stoica a subliniat din nou că serviciul de salubritate trebuie asigurat în regim de continuitate, atât din punct de vedere legal, cât şi contractual. „Nici prestatorul nu are voie să afecteze în niciun fel colectarea şi transportul gunoiului menajer. Ce poate face, din punct de vedere contractual, este să reducă frecvenţa şi cantitatea serviciilor prestate, dar nu trebuie să afecteze în niciun fel colectarea”, a indicat prefectul Capitalei

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...