Clotilde Armand spune că fost greșit înțeleasă când a criticat Romsilva și Poliția că au închis drumul spre Cartierul Greenfield. Ea susține că drumul trebuie să rămână forestier, dar deschis localnicilor

09 01. 2023
Clotilde Armand

„Înţeleg că astăzi Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, a scris Armand sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

Astăzi însă primarul susține că a fost greșit înțeles și că de fapt nu susține transformarea drumului forestier într0un drum public și doar menținerea lui temporară în folosință de către locuitorii Cartierului Greenfield. Măsură care însă nu ar fi legală, încă din 2017 existând o decizie a instanței în acest sens.

Armand respinge că ar vrea să betoneze drumul prin Pădurea Băneasa și nu uită să trimită câteva săgeți către predecesorul ei, Daniel Tudorache. În fond, actualul primar propune să fie luată aceeași măsură pe care a luat-o și administrația fostului primar general Gabriel Firea, care a decis să redeschidă drumul forestier, după ce fusese blocat de Romsilva în februarie 2017 în urma unei deciziei instanței pomenite mai sus.

Proprietarii locuințelor din cartierul Greenfield Băneasa folosesc de aproape 15 un drum forestier, realizat în pădurea din zonă şi al cărui administrator este Romsilva. Cartierul este construit de Impact Developer & Contractor S.A.. Firma este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deține 58,82% din acțiuni. Un alt drum folosit este Aleea Teișani, un drum cu o singură bandă pe sens, dar care reprezintă o variantă insuficientă pentru cei 6.500 de locuitori al cartierului.

„Un primar trebuie să găsească soluții pentru comunitate, nu împotriva ei. Iar mulți primari care au condus această primărie au uitat asta. De ce vă spun acest lucru? Văd că mulți au citit reacția mea privind blocarea drumului forestier din Greenfield de către Romsilva distorsionat. În plus, unele redacții s-au grăbit să spună că vreau să asfaltez un drum prin pădure și au dat drumul imaginației despre cum distrug eu Pădurea Băneasa. Fals, oameni buni (aici aș vrea doar amintesc cum am oprit betonarea Pădurii Băneasa când am oprit în instanță PUZ-ul Coordonator făcut de administrația Tudorache).

Ceea ce am declarat este că susțin accesul pe acest drum forestier pentru rezidenți până la construirea unor drumuri de acces de către dezvoltator. FOARTE IMPORTANT: Acest drum TREBUIE să rămână FORESTIER. Nu stradă, nu alee, nu altceva. Fiindcă schimbarea statutului implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa.

Pentru că nu putem ține captivi și ostatici 6000 cetățeni Romsilva trebuie să lase accesul temporar pentru cei care locuiesc acolo. Așa cum am mai sus, decizia de a închide acest drum pentru rezidenți până la finalizarea căilor de acces realizate de dezvoltator este una greșită”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Primarul se apucă după aceea să enumere realizările insituției pe care o conduce în doi ani de mandat pentru comunitatea care locuiește în Cartierul Greenfiled. Problema e că deși ea precizează că se referă la realizările din ultimii doi ani, toată enumerarea prezentată de doamna primar după aceea este proiectată spre viitor, fără a da termene clare de finalizare.

„Și pentru că mulți m-au întrebat ce am făcut noi la primărie pentru comunitatea din Greenfield în doar doi ani de zile vă las aici această listă:
• Primăria Sectorului 1 va construi pe Aleea Teișani primele unități de învățământ publice din acest cartier. Este vorba de un centru educațional complet – școală, grădiniță, sală de sport, bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare și tot ce este necesar pentru un centru educațional ultramodern.
• Construcțiile care fac obiectul proiectului se vor ridica în partea de nord a Bucureștiului între Pădurea Băneasa, Pădurea Tunari și Aleea Teișani pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București. Suprafața terenului este de 9620 mp.
• 150 de preșcolari și 390 de elevi vor învăța în noile unități de învățământ
• Suprafața construită desfășurată totală a viitorului centru educațional va fi de 7558 mp din care suprafața utilă totală va fi de 6756,31 mp.
• Clădirea grădiniței va avea un regim de înălțime de P+1, o suprafață construită desfășurată de 2548,47 mp, din care o suprafață utilă totală de 2297,24 mp. Viitoarea grădiniță a fost prevăzută cu 15 grupe cu un număr total de 150 de preșcolari.
• Școala va avea un regim de înălțime de P+2E+Eth, o suprafață construită desfășurată de 5009,53mp, din care o suprafață utilă de 4459,07 mp. Aceasta va avea două corpuri. Corpul 1 va fi destinat activităților curente de învățământ: săli de clasă, laboratoare și spații administrative, iar în Corpul 2 vor funcționa o sală de sport, o bibliotecă și ateliere de arte/muzică. Viitoarea școală va avea 13 săli de clasă, unde își vor desfășura cursurile 390 de elevi, precum și 10 cabinete și laboratoare.
• Aleile pietonale și spațiile verzi vor fi în suprafață de 3572,09 mp, iar suprafața de teren alocată pentru circulațiile comune carosabile, pietonale, zonele de parcări auto și biciclete va fi de circa 1305 mp
• Construim și o creșă în cartier de 4000 mp

Dacă cei dinainte au fugit de responsabilitate noi căutăm soluții care să nu afecteze pe nimeni și nici mediul înconjurător. De asemenea, voi propune ministrului Mediului ca Pădurea Băneasa să fie declarată arie protejată pentru ca nimeni să nu mai poată distruge spațiul verde al Capitalei”, a încheiat Armand.

Citește și: