Cluburile spaniole de fotbal au pierdut anul trecut 900 de milioane de euro din cauza pandemiei

Cluburile profesioniste de fotbal din Spania au înregistrat pierderi de 892 de milioane de euro în sezonul 2020-2021, deoarece vânzările de bilete şi tranzacţiile de jucători au fost puternic afectate de pandemia de Covid-19, a anunţat marţi LaLiga, citată de Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 10 mai 2022, 20:59
Cluburile spaniole de fotbal au pierdut anul trecut 900 de milioane de euro din cauza pandemiei

Este prima dată din 2012 când liga spaniolă a înregistrat pierderi, dar organizaţia se aşteaptă să-şi revină complet în două sezoane.

„Perspectivele pentru actualul sezon 2021-2022 sunt că va fi începutul redresării, când vom depăşi bariera de 4 miliarde de euro în privinţa veniturilor”, a afirmat LaLiga într-un comunicat.

Cluburile spaniole au avut venituri totale de 3,8 miliarde de euro în sezonul 2020-2021, cu 24,1% mai puţin decât în sezonul precedent, care a fost şi el afectat, într-o măsură mai mică, de pandemie.

Jumătate din scăderea veniturilor s-a datorat unui declin masiv al transferurilor de jucători. Cluburile spaniole au investit doar 547 de milioane de euro pe jucători în sezonul 2020-2021, în comparaţie cu suma de 1,533 de miliarde de euro cheltuită în sezonul anterior.

Numai problemele financiare ale Barcelonei au reprezentat 56% din pierderile nete înainte de impozitare ale ligii, potrivit unei surse apropiate situaţiei şi documentelor consultate de Reuters.

Problemele legate de procesul de restructurare financiară a Barcei au dus la demisia preşedintelui Josep Maria Bartomeu şi a consiliului său de administraţie. Noul preşedinte al clubului, Joan Laporta, a anunţat în august anul trecut că datoriile grupării catalane au totalizat 1,35 miliarde de euro, dintre care 673 de milioane de euro sunt datorate băncilor.

De atunci a fost aprobată strângerea unei sume suplimentare de 1,5 miliarde de euro pentru a permite clubului să renoveze stadionul Camp Nou şi împrejurimile acestuia.

Goldman Sachs, care acceptase în august să acorde un împrumut de 595 de milioane de euro pentru a ajuta la restructurarea datoriilor clubului, va finanţa renovarea stadionului conform unui plan pe 35 de ani, inclusiv o perioadă de graţie iniţială de cinci ani.

Barcelona este unul dintre cele cinci cluburi din primele două divizii care s-au opus acordului de 1,994 de miliarde de euro semnat de LaLiga în decembrie cu fondul de investiţii CVC Capital Partners, primul acord de investiţii de acest fel într-o ligă europeană.

Sursa foto: Eurosport.ro

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...