Cluj-Napoca, cea mai „fierbinte” piaţă de locuinţe din România, la presiunea angajaţilor din IT cu salarii foarte mari

Preţul pe metru pătrat pentru un apartament nou la Cluj-Napoca a sărit de pragul de 1.000 de euro, potrivit unei analize realizate de compania de evaluare Darian. 
Andrada Ghira - Dum, 09 aug. 2015, 21:00
Cluj-Napoca, cea mai

Cluj-Napoca este oraşul care a bătut două recorduri în prima jumătate a acestui an în ceea ce priveşte piaţa locuinţelor noi: cea mai mare creştere de preţ, de 3,4%, dar şi depăşirea pragului de 1.000 de euro pe metru pătrat. 

De ce? Explicaţia este simplă. Piaţa de apartamente noi din Cluj-Napoca se confruntă cu o cerere mare de locuinţe, cerere care vine din partea tinerilor angajaţi în domeniul IT. În acelaşi timp, oferta este redusă şi nu mulţi dezvoltatori au luat în vizor un oraş a cărui dezvoltare economică a fost accentuată de intrarea pe piaţă a companiilor din domeniul IT, dar şi din domeniul cercetării şi dezvoltării. 

„Clujul este un oraş care are o economie ce se dezvoltă rapid, în special în zona IT. Angajaţii din IT au salarii foarte mari şi pun presiune pe piaţă, astăzi nefiind un număr foarte mare de dezvoltări pentru a putea fi plasate. Pe de altă parte, piaţa de abia acum începe şi este un vârf, o bulă de cerere, dată de oameni cu cash, care nici nu au nevoie de bancă, iar această bulă face ca preţurile să sară, poate chiar puţin speculativ”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adrian Crivii, director general al Darian. 

Aceste trei elemente – salarii mari, cerere mare şi ofertă redusă, sunt completate şi de ieftinirea creditelor. 

Crivii mai spune că anul trecut 60-70% din apartamentele cumpărate în Cluj-Napoca au fost plătite cu bani cash, trend care va continua cel mai probabil şi anul acesta. 

„În ultimii trei, patru ani  fost o pătură de persoane tinere cu venituri mari, care acum simt necesitatea unei locuinţe, mai spun Crivii. 

De trei ori mai multe locuinţe

Că la Cluj-Napoca se cer apartamente noi, o arată şi datele ColdwellBanker, potrivit cărora, anul trecut au fost finalizate circa 800 de noi locuinţe, de aproape trei pri mai multe decât în 2013. 

Unul dintre dezvoltatorii prezenţi pe piaţa din Cluj-Napoca este Allber Holding, un grup de companii care a vândut peste 2.500 de apartamente în proiectele construite în mai mult oraşe din ţară. Compania construieşteproiectul Citadela, în afara oraşului, unde preţul pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă utilă de 78 de mp costă peste 83.000 de euro.

Un alt dezvoltator, I&C Transilvania Construcții, a finalizat un bloc cu 91 de apartamente de lux, iar preţul pe mp util al unui apartament porneşte de la 1.300 de euro. 

Cele mai multe locuinşe construite la Cluj-Napoca se află în zona Bună Ziua, cu un preț mediu de vânzare de 950 de euro pe mp util, urmată de cartierul Gheorgheni, unde prețurile medii pleacă de la 1.150 de euro pe mp util. Cartierele Mărăști și Iris se află de asemenea într-un proces de revitalizare, prețurile locuințelor noi situându-se la aproximativ 1.000 de euro pe mp util, respectiv 800 de euro pe mp util.

Cererea mare de locuinţe ar putea atrage şi alţi dezvoltatori. „Cred că în perioada imediat următoare preţurile vor mai creşte, dar o să vină şi o stabilizare pentru că nu poate fi singurul oraş cu preţuri atât de mari. Economia creşte, PUB-ul creşte, fel şi veniturile, şi evident că şi piaţa imobiliară o să crească, dar nu pste 10-15 %. Probabil că la aceste preţuri o să înceapă să vină şi investitori importanţi”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Adrian Crivii. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,2% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ ...
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...