Clujul aduce oraşul Huşi la Bursa din Bucureşti. Un portofoliu de broker

Compania Broker Cluj Napoca va aduce acţiunile firmei de construcţii Petal Huşi (PETY) pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, din cauza iminentei desfiinţări a pieţei Rasdaq. PETY se tranzacţionează pe Rasdaq. În afară de acţiunile căutate de toată lumea la Bursă, Broker Cluj mai investeşte în companii relativ mici cu potenţial de dezvoltare, potrivit declaraţiilor oficialilor clujeni pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 05 oct. 2012, 12:46
Clujul aduce oraşul Huşi la Bursa din Bucureşti. Un portofoliu de broker

Petal Huşi (simbol bursier PETY) este o firmă relativ mică, de agregate de foraj şi extracţie de petrol şi gaze şi de construcţii, cu afaceri de 20 – 22 de milioane de lei anual, şi profit de 327.000 de lei anul trecut.

Datele generale ale companiei nu o recomandă la cumpărare unui potenţial investitor. S-au făcut numai 36 de tranzacţii cu PETY în ultimele 12 luni şi compania valorează doar 4 milioane de lei la bursă.

Broker Cluj Napoca (BRK) crede, însă, în viitorul companiei, din moment ce face efortul de a o aduce pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în loc să caute să scape repede de pachetul de nici 15% din acţiunile companiei.

„Avem companii de pe Rasdaq în care credem şi pe care le vom muta pe piaţa principală a Bursei, pentru că dorim să beneficieze de o evaluare de piaţă şi nu numai“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Anton Ionescu, membru al consiliului de administraţie al Broker Cluj Napoca. Oficialul clujean face aluzie şi la principalul scop teoretic al listării la bursă, finanţarea.

Investitorii instituţionali au început să-şi mute companiile pe piaţa principală a Bursei de pe Rasdaq, din cauza perspectivei desfiinţării acesteia.

Portofoliile fondurilor de investiţii şi ale investitori profesionişti ca Broker Cluj, care deţin companii cotate pe Rasdaq, vor avea de suferit, pentru că evaluarea acestora nu se va mai face în funcţie de preţul de piaţă. Companiile care nu se vor muta pe piaţa principală de pe Rasdaq, vor fi transferate automat pe Sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei, care nu are statut de piaţă reglementată. Pentru evaluarea portofoliului se va lua în considerare valoarea contabilă.

În 19 octombrie acţionarii Petal Huşi (PETY) urmează să aprobe nu numai transferul pe piaţa principală a BVB, dar şi majorarea capitalului social cu circa 50%. Compania este controlată de un investitor individual, Baraga Constantin şi de o firmă din Bacău, Instal Expert, cu 29, resepctiv 28 % din acţiuni, cu care brokerii din Cluj nu vor fi avut probleme de comunicare.

 

Portofoliu de broker

Broker Cluj Napoca (BRK) mai are pachete de acţiuni de mărime semnificativă (peste 10%) la alte 5 companii de pe RASDAQ: Napochim Cluj Napoca, probabil următoarea candidată la transferul pe piaţa principală, Anteco Ploieşti, Remat Baia Mare (peste 53%), Transchim Bucureşti şi Bucovina Suceava.

Pe piaţa principală Broker Cluj are pachete semnificative la Cemacon Zalău şi VES Sighişoara.

Valoarea portofoliului deţinut de Broker Cluj Napoca în nume propriu era de aproape 58 de milioane de lei la 30 iunie. Portofoliul consta în acţiunile a 74 de companii de la BVB şi SIBEX, plus 4 de la Bursa din Viena şi 16 companii necotate.

Profitul net la Broker Cluj Napoca (BRK), rezultat din operaţiunile pe cont propriu din primele 6 luni, se cifrează la 5,48 milioane de lei, mai mare cu peste 59% decât cel înregistrat în urma cu un an.

„Evoluţia profitului financiar a fost susţinută de valorificarea unor plasamente financiare din cadrul portofoliului“, se spune în raportul companiei pe Semestrul 1.

Eficienţa operaţiunilor pe cont propriu au susţinut şi activitatea de brokeraj. Profitul net total înregistrat de SSIF Broker în Semestrul 1 din 2012 a fost mai mic, de 3,1 milioane de lei, dar în creştere, totuşi, cu peste 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

Te-ar mai putea interesa și
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie, a anunţat, luni, ministrul......
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla ca monedă oficială ...
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanța
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din ...
Asocierea formată din companiile Altimate S.A,. Trident Servicii și Mentenanță S.A., UTI Construction and Facility Management ...