Clusterul ProWood cere măsuri pentru stoparea exportului de lemn şi încurajarea prelucrării în ţară

Conducerea clusterului lemnarilor ProWood din judeţul Covasna cere autorităţilor statului să stopeze exportul de lemn şi să încurajeze prelucrarea acestuia în ţară.
Economica.net - vin, 02 mai 2014, 13:24
Clusterul ProWood cere măsuri pentru stoparea exportului de lemn şi încurajarea prelucrării în ţară

Preşedintele ProWood, Bagoly Miklos, a declarat vineri, în cadrul conferinţei internaţionale a clusterelor desfăşurată la incubatorul de afaceri de la Sfântu Gheorghe, că firmele autohtone care activează în domeniul exploatării şi prelucrării lemnului trebuie în permanenţă să facă faţă provocărilor, dar şi concurenţei marilor concerne, care absorb o mare cantitate de materie primă.

‘Protecţia pădurilor nu înseamnă că trebuie să alungăm investitorii străini, (…) dar vom face presiuni politice să găsim soluţii legale în acord cu normele europene să putem opri sau măcar să micşorăm exportul de materie primă şi să se prelucreze în ţară cât mai mult’, a spus Bagoly Miklos.

‘Trebuie să rezistăm şi noi pe lângă cei mari, să stăm în picioare, să lucrăm şi noi lângă ei, iar aici un rol important îl are clusterul’, a spus antreprenorul Kadar Rezso din Sfântu Gheorghe.

El a menţionat că membrii clusterului pot deveni o forţă împreună şi se pot ajuta reciproc în dezvoltarea şi promovarea afacerilor.

În cadrul conferinţei au mai fost prezentate, printre altele, rezultatele şi proiectele clusterelor Transylvania Textil&Fashion, Agrofood şi Green Energy din judeţul Covasna.

Preşedintele Green Energy, Vajda Lajos, a amintit că acest cluster este promotorul biomasei (deşeuri de lemn, tocături de crengi şi rumeguş) şi a plantaţiilor de salcie energetică (salix) ca sursă alternativă de energie în România, dar şi creatorul unui lanţ de valorificare a acestora, de la producătorul de biomasă la fabricarea şi punerea în funcţiune a cazanelor termice. Vajda a mai spus că Green Energy se numără printre cele cinci clustere din România care se bucură în mod oficial de recunoaştere internaţională.

Prezent la conferinţă, directorul societăţii Ariadne din Sfântu Gheorghe, Pozna David, a menţionat că anul acesta va scoate pe piaţă generatoare electrice cu motor Stirling, care funcţionează cu orice sursă de căldură, inclusiv biomasă. Practic, aceste generatoare transformă direct energia termică în energie mecanică, prin urmare pot asigura concomitent atât căldură, cât şi curent electric şi reprezintă o alternativă viabilă.

‘Sper ca până la sfârşitului anului să scoatem pe piaţă aceste generatoare cu motoare Stirling. (…) Au un randament foarte mare, la un preţ foarte bun, accesibil şi pensionarilor. Vor fi viitorul generării de curent în gospodăriile individuale’, a spus Pozna David.

O echipă de specialişti condusă de Pall Arpad din Sfântu Gheorghe a lucrat timp de aproape trei ani la acest proiect.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...