CNA a amânat, a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării accidentului aviatic din Apuseni

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amânat, marţi, pentru a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării de către media audiovizuale a accidentului aviatic din Apuseni.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 16:24
CNA a amânat, a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării accidentului aviatic din Apuseni

Membri CNA au reanalizat, în şedinţa de marţi, o monitorizare realizată de serviciul specializat al CNA având ca obiect o serie de reclamaţii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi punctuale, care vizau o serie de posturi de televiziune, despre emisiuni dedicate accidentului aviatic din Apuseni, difuzate în perioada 20 ianuarie – 5 februarie.

În opinia lui Radu Călin Cristea, gestul televiziunilor de a reflecta evenimentul a fost unul lăudabil, poziţia sa fiind contrazisă drastic de Narcisa Iorga, în timp ce Răsvan Popescu a atras atenţia că, dincolo de unele derapaje, în acest moment putând constata că asistăm la anchete în derulare în acest caz. Popescu a propus solicitarea, ‘acolo unde este cazul’, a dreptului la replică, sau a rectificării, pentru unele posturi.

De asemenea, Christian Mititelu a propus transmiterea unei somaţii publice către toate posturile din cauza neinformării corecte, cu excepţia DIGI 24 şi PRO TV, pentru a marca acest fel de reflectare de către media a accidentelor.

Narcisa Iorga nu a fost însă de acord cu colegii săi, propunând amendarea Antenei 3 cu 25.000 de lei, a postului România TV şi Antenei 1 cu 15.000 lei, Realitatea TV 10.000 lei, iar B1 şi DIGI cu somaţie.

În urma exercitării votului, nici o propunere nu a întrunit numărul de voturi necesare adoptării ei.

CNA a amânat marţi, 11 februarie, după vizionarea şi analizarea, timp de mai bine de şase ore a monitorizării amintite, luarea unei decizii în cazul reflectării de către televiziuni a accidentului aviatic din Apuseni.

În reclamaţia STS se sesiza ‘prezentarea tendenţioasă, comentariile subiective şi aprecierile negative’, care au indus mental neîncrederea în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU), media audiovizuale neîndeplinindu-şi, potrivit STS, obligaţiile de verificare a informaţiilor difuzate.

Reprezentanţii radiodifuzorilor au afirmat atunci că reclamaţiile la adresa posturilor pe care le reprezintă sunt ‘neîntemeiate’, caracterizând demersurile jurnalistice drept ‘justificate’.

Un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit pe 20 ianuarie într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias, care urmau să participe, la Oradea, la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

În urma accidentului aviatic, pilotul Adrian Iovan şi o tânără, ofiţer-student, şi-au pierdut viaţa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...