CNA a amânat, a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării accidentului aviatic din Apuseni

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amânat, marţi, pentru a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării de către media audiovizuale a accidentului aviatic din Apuseni.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 16:24
CNA a amânat, a doua oară, luarea unei decizii în cazul reflectării accidentului aviatic din Apuseni

Membri CNA au reanalizat, în şedinţa de marţi, o monitorizare realizată de serviciul specializat al CNA având ca obiect o serie de reclamaţii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi punctuale, care vizau o serie de posturi de televiziune, despre emisiuni dedicate accidentului aviatic din Apuseni, difuzate în perioada 20 ianuarie – 5 februarie.

În opinia lui Radu Călin Cristea, gestul televiziunilor de a reflecta evenimentul a fost unul lăudabil, poziţia sa fiind contrazisă drastic de Narcisa Iorga, în timp ce Răsvan Popescu a atras atenţia că, dincolo de unele derapaje, în acest moment putând constata că asistăm la anchete în derulare în acest caz. Popescu a propus solicitarea, ‘acolo unde este cazul’, a dreptului la replică, sau a rectificării, pentru unele posturi.

De asemenea, Christian Mititelu a propus transmiterea unei somaţii publice către toate posturile din cauza neinformării corecte, cu excepţia DIGI 24 şi PRO TV, pentru a marca acest fel de reflectare de către media a accidentelor.

Narcisa Iorga nu a fost însă de acord cu colegii săi, propunând amendarea Antenei 3 cu 25.000 de lei, a postului România TV şi Antenei 1 cu 15.000 lei, Realitatea TV 10.000 lei, iar B1 şi DIGI cu somaţie.

În urma exercitării votului, nici o propunere nu a întrunit numărul de voturi necesare adoptării ei.

CNA a amânat marţi, 11 februarie, după vizionarea şi analizarea, timp de mai bine de şase ore a monitorizării amintite, luarea unei decizii în cazul reflectării de către televiziuni a accidentului aviatic din Apuseni.

În reclamaţia STS se sesiza ‘prezentarea tendenţioasă, comentariile subiective şi aprecierile negative’, care au indus mental neîncrederea în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU), media audiovizuale neîndeplinindu-şi, potrivit STS, obligaţiile de verificare a informaţiilor difuzate.

Reprezentanţii radiodifuzorilor au afirmat atunci că reclamaţiile la adresa posturilor pe care le reprezintă sunt ‘neîntemeiate’, caracterizând demersurile jurnalistice drept ‘justificate’.

Un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit pe 20 ianuarie într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias, care urmau să participe, la Oradea, la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

În urma accidentului aviatic, pilotul Adrian Iovan şi o tânără, ofiţer-student, şi-au pierdut viaţa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...