CNA a anunţat lista posturilor ce trebuie introduse în oferta cabliştilor, conform principiului „must carry”

Economica.net
26 01. 2017
tv_98765434567_76038000
„CNA a anunţat lista cu posturile care trebuie introduse în 2017 în oferta de programe a cabliştilor, conform principiului ‘must carry’. Noi nu avem nicio putere de decizie nici asupra listei ‘must carry’, nici asupra a ceea ce introduc cabliştii, nici nimic, ceea ce nu mi se pare în regulă”, a declarat Radu Herjeu, membru al CNA. 

Lista staţiilor TV pentru 2017, în vederea aplicării principiului „must carry” pentru respectarea de prevederi din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cuprinde servicii de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din ţara noastră (TVR 1, TVR 2, TVR 3, Studiourile Teritoriale Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara), precum şi servicii de televiziune a căror obligativitate de retransmitere e stabilită prin acorduri la care România este parte (TV5, Moldova 1, amânat până la rezolvarea de către compania Teleradio-Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României). 

În listă se regăsesc şi servicii de programe libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare ale radiodifuzorilor privaţi, în ordinea indicelui anual de audienţă pentru 2016 (Antena 1, Kanal D, România TV, Antena 3 – News&Current Affairs, Naţional TV, Prima TV, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, Favorit TV, Happy Channel, Kiss TV, Taraf TV, Trinitas TV, Zu TV, U Televiziune Interactivă, Music Channel, Naţional 24 Plus, TV H, Inedit TV, Hit Music Channel, Neptun TV, Speranţa TV, Naşul.TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix, eStrada TV, Telestar 1), fiind stipulate şi servicii de programe locale şi regionale aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României. 

Lista mai cuprinde servicii de programe destinate minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20% aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României (Erdely TV) şi servicii publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune; programe de radiodifuziune naţionale şi locale, private. 

„Până ajungem la comisiile de cultură, artă şi mass-media, o spun aici, mi se pare inadmisibil să obligăm o companie de cablu să bage pe cablu o televiziune care are un telespectator sau 139. (…) Sper ca în viitor să se rezolve acest lucru. (…) Există zone în ţară unde sunt mai mult de două posturi locale care nu ajung pe cablu sau ajung foarte greu pe cablu sau contra unor costuri foarte mari, în timp ce noi obligăm cabliştii să transmită o televiziune de 100 de telespectatori”, a afirmat Herjeu. 

Gabriel Tufeanu, un alt membru al CNA, a propus modificări legislative. „Noi dorim ca televiziunile să aibă un nivel. Păi cum, dacă toată lumea este în ‘must carry’? Şi teletextul o să fie în ‘must carry’ la anul. Propun concret să trimitem un amendament, să propunem modificarea art. 82 din Legea 504 şi să cerem un ‘must carry’ real, pe anumite criterii”, a adăugat Tufeanu.