CNA sesizează Comisiile de Cultură din Parlament privind renunţarea SRTv la licenţa TVR Cultural

CNA a decis, joi, să transmită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului o scrisoare prin care să le informeze cu privire la faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) a decis să renunţe la licenţa TVR Cultural, invocând situaţia financiară critică în care se află televiziunea publică.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 14:14
CNA sesizează Comisiile de Cultură din Parlament privind renunţarea SRTv la licenţa TVR Cultural

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită de la Societatea Română de Televiziune (SRTv), potrivit căreia TVR renunţă la licenţa de emisie a TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice.

În adresa transmisă CNA de către TVR şi semnată de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, se spune că misiunea TVR Cultural va fi preluată pe canalul TVR 2. „Măsura a fost luată prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanţă cu prevederile OUG nr. 33/ 2012 i aprobat de Consiliul de Administraţie al SRTv prin HCA 110/2012”, se spune în adresa TVR, în care se precizează şi faptul că „strategia de programe a SRTv are în vedere acordarea atenţiei necesare emisiunilor culturale, în acord cu misiunea sa publică de a difuza programe educative, pe lângă cele de informare şi divertisment”.

„Misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă”, se mai spune în adresa TVR.

De asemenea, în adresă se precizează că, „în contextul situaţiei financiare dezastruoase a Televiziunii Române, Consiliul de Administraţie a fost nevoit să aprobe măsuri prin care nici managementul şi nici telespectatorii nu şi le-au dorit, dar fără de care societatea nu ar fi putut supravieţui. Dacă în cazul TVR Info am găsit o soluţie în beneficiul telespectatorilor şi al societăţii – parteneriatul cu Euronews, fără costuri suplimentare pentru TVR – din păcate, în cazul TVR Cultural nu am găsit soluţii viabile în contextul financiar actual”, se mai spune în adresa TVR.

„TVR Cultural a fost un proiect lăudabil pentru perioada în care a fost iniţiat, când piaţa de televiziune avea altă structură şi funcţiona într-un alt context financiar. În acest moment, menţinrea unui canal TV de nişă , cu un impact mic asupra audienţei – de ordinul 0,03 rating – ar fi nejustificat, atât financiar, cât şi ca interes al telespectatorilor. Tocmai de aceea, SRTv a luat decizia strategică de a valorifica conţinutul şi mesajul cultural pe canalul TVR 2 (…) Chiar dacă, aparent, nu se potrivesc în grila aceluiaşi canal meciuri de handbal sau campionate de patinaj artistic cu emisiunile culturale, în fapt, este vorba de targetarea TVR 2 pe ceea ce se numeşte «timp liber» şi «hobby» – fie că acest hobby este muzica, sportul sau horticultura”, se precizează în adresa TVR.

În aceeaşi adresă se mai spune că, în acest moment, emisiunile „venite” pe TVR 2 de la TVR Cultural „au o audienţă modestă faţă de programele consacrate ale canalului”. „Publicul doreşte emisiuni educative şi culturale realizate modern, captivant, în acord cu tendinţele pieţei TV. Vom continua să ţinem cont de preferinţele telespectatorilor i să îmbunătăţim din punct de vedere calitativ emisiunile de pe TVR 2”, se încheie adresa TVR.

Decizia TVR de renunţare la licenţa TVR Cultural i-a nemulţumit însă pe unii dintre membrii CNA, între care Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Mircea Deacă.

Astfel, Valentin Jucan a spus că adresa TVR demonstrează faptul că domeniul culturii a ajuns să fie „o chestiune de nişă”, care, „deocamdată, nu prezintă importanţă”, în situaţia în care „oricum televiziunile private din România nu fac altceva decât să terfelească orice idee de cultură”.

Ioan Onisei şi Narcisa Iorga au remarcat faptul că membrii CNA au fost „minţiţi”, pe 15 septembrie 2012, atunci când TVR Cultural şi-a suspendat emisia din „motive tehnice”.

Ioan Onisei a mai spus că desfiinţarea postului TVR Cultural este „păguboasă şi inacceptabilă” şi, ca membru al CNA, nu va fi niciodată de acord cu retragerea licenţei acestei televiziuni.

„Nu înţeleg de ce nu s-au făcut aceleaşi eforturi care s-au făcut cu TVR Info (care a fost transformat în TVR News, în urma unui parteneriat cu Euronews, n.r.)”, a spus Onisei. El a propus şi transmiterea de către CNA a unei scrisori Comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului, în care acestea să fie informate de decizia SRTv de renunţare la licenţa TVR Cultural.

În schimb, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că postul TVR Cultural a fost suspendat timp de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, acest interval de timp expirând sâmbătă, 15 decembrie 2012. „După cele 90 de zile, oricum licenţa TVR Cultural încetează de drept şi noi (CNA, n.r.) suntem obligaţi, potrivit legii, să o retragem”, a explicat Răsvan Popescu.

El a invocat articolul 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.

Însă Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus: „Dacă, de luni încolo, nu mai poate funcţiona, CNA poate constata acest lucru. Dar nu trebuie să le aprobăm noi retragerea licenţei. De ce să scoatem noi castanele din foc?”.

Mihai Mălaimare, un alt membru al Consiliului, a spus că Televiziunea Română, cu excepţia unor funcţii de conducere, este aceeaşi, angajaţii fiind aceiaşi. „Televiziunea trebuie iubită, indiferent cine o conduce. Poate ar fi bine să milităm pentru transformarea ei într-adevăr în post public, pe care să nu îl încalce nimeni când vine la putere (…) Nu putem să lăudăm postul naţional când e condus de unii şi să-l criticăm când e condus de alţii (…) Faptul că TVR Cultural a dispărut e o tragedie în limitele ei. Din nefericire, nici măcar foarte mulţi oameni de cultură nu urmăreau acest program”, a spus Mălaimare.

Şi Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că CNA nu poate eluda o realitate, care se vede peste tot şi în Europa şi în România, respectiv criză economică. „Nu există bani suficienţi pentru a menţine atâtea canale. A fost o greşeală a celor care au condus televiziunea că s-au extins şi au lansat atâtea canale. Unele nu au nici audienţă, din păcate, nici TVR Cultural nu avea audienţă. Acest canal se adresa în primul rând oamenilor de cultură, nu ăsta este scopul unui canal de televiziune cultural sau necultural, el trebuie să se adreseze unui public cât mai larg (…) Cei care protestează acum sunt cei care au fost intervievaţi în interviuri interminabile la TVR Cultural sau tămâiaţi în aceste interviuri”, a mai spus Mititelu.

Însă Narcisa Iorga a spus că TVR ar fi trebuit să transmită o grilă a noului TVR 2 Cultural, dacă s-a angajat încă din vară să transfere misiunea culturală pe TVR 2.

„Poate Comisiile de Cultură găsesc o soluţie, inclusiv la nivelul bugetului, pentru salvarea acestui canal. Dacă nu, înseamnă că TVR Cultural va dispărea datorită conducerii sale, dar nu cu mâna CNA. Dar dumneavoastră aţi acceptat că sunt probleme tehnice, deşi nu erau motivele tehnice pentru suspendarea emisiei TVR Cultural”, i-a spus Narcisa Iorga lui Răsvan Popescu.

În cele din urmă, membrii CNA au decis să transmită o scrisoare Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, în care să îi informeze pe deputaţi şi senatori cu privire la faptul că SRTv a decis să renunţe la licenţa TVR Cultural. Decizia a fost luată cu zece voturi „pentru” (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Mircea Deacă, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare) şi unul „împotrivă” (Christian Mititelu).

Totodată, la propunerea Cristinei Trepcea, CNA a decis să solicite SRTv să prezinte un proiect de grilă a noului canal TVR 2 Cultural. „Astfel încât să ne asigurăm că misiunea culturală este respectată”, a spus Răsvan Popescu, precizând totodată că discuţia privind licenţa TVR Cultural va fi reluată în şedinţa de marţi a CNA.

Decizia de solicitare a unui proiect de grilă al noului TVR 2 Cultural a fost luată cu şapte voturi „pentru” (Loran Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare) şi patru „împotrivă” (Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu).

Emisia televiziunii TVR Cultural a fost suspendată pe 15 septembrie 2012. Câteva zeci de persoane au aprins candele şi au depus flori pe 15 septembrie, între orele 22.00 – 24.00, lângă sediul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) din Bucureşti, la „priveghiul” TVR Cultural, care şi-a suspendat emisia în aceeaşi zi, de la ora 23.59.

Pe de altă parte, circa 150 de persoane, între care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producătoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, şi angajaţi ai Televiziunii Române, au protestat pe 16 august, la Ateneul Român, faţă de desfiinţarea TVR Cultural. Intitulată simbolic „Protest cu telecomandă”, respectiva iniţiativă a fost organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN, reunind în mare parte angajaţi ai Televiziunii Române.

TVR Cultural s-a lansat în anul 2002, fiind singura televiziune din România cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat în cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare şi filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet şi teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Claudiu Săftoiu a declarat, pe 5 octombrie, că a fost necesară desfiinţarea TVR Cultural, în contextul situaţiei financiare dificile în care se află Televiziunea Română, precizând că TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe lună.

Potrivit lui Săftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de producţie relativ mari. „Mergea şi difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din păcate, audienţa era una destul de scăzută”, a spus Săftoiu. „Când în casa în care trăieşti nu mai intră bani, va trebui să faci de aşa manieră încât să închizi o cameră sau alta şi să te mulţumeşti cu ceea ce se mai poate”, a spus atunci Claudiu Săftoiu.

El a precizat, însă, că oamenii de la TVR Cultural vor intra în procesul de selecţie de personal şi este absolut convins că îşi vor găsi locul la noul post TVR 2 Cultural, după finalizarea procesului de restructurare.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârşitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi. În prezent, se desfăşoară procesul de evaluare a angajaţilor televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma să se finalizeze până la sfârşitul lunii decembrie.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluţie. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie şi difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...