CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni nu a fost afectat în urma aterizării de urgenţă a aeronavei Wizz Air

Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni nu a fost afectat în urma aterizării de urgenţă a aeronavei Wizz Air, în urma unei ameninţări cu bombă la bord, fiind doar uşoare întârzieri la Terminalul Sosiri pentru pasageri, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt la Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.
Economica.net - joi, 25 oct. 2018, 16:46
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni nu a fost afectat în urma aterizării de urgenţă a aeronavei Wizz Air

„Nu au fost afectate alte curse, dar, într-adevăr traficul pe aeroport a fost uşor afectat în sensul că pe o anumită zonă a terminalului transferul pasagerilor s-a făcut cu autobuzul şi nu prin pasarela de îmbarcare/debarcare, ceea ce a implicat uşoare întârzieri la Sosiri pentru pasageri, nu pentru aeronave”, a precizat Iordache.

Potrivit acestuia, joi, la ora 15:54, Turnul de Control al Aeroportului Otopeni a anunţat că o aeronavă Wizz Air Airbus 320, cu 173 de pasageri la bord, urmează să efectueze o aterizare de urgenţă, ca urmare a unei ameninţări cu bombă la bord.

„Ameninţarea a fost transmisă de la Aeroportul din Kutaisi, unde o femeie a anunţat că o aeronavă ar urma să explodeze în aer. A dat date foarte precise, se ştia că este vorba de această aeronavă, în consecinţă pilotul a acţionat conform procedurilor pentru astfel de situaţii şi a aterizat pe cel mai apropiat aeroport, respectiv Henri Coandă, unde imediat s-a declanşat procedura specifică pentru astfel de situaţii. Aeronava, după aterizare, a fost condusă la o poziţie izolată, pasagerii au fost debarcaţi imediat. Aterizarea a avut loc la 16:20, la 16:25 pasagerii erau debarcaţi. Ei au fost transportaţi la terminal. La această oră sunt încă în procesul de control de securitate şi intră în clădirea terminalului, urmând să aştepte decizia companiei aeriene, respectiv a pilotului privind ce se va mai întâmpla”, a explicat oficialul CNAB.

Întrebat despre procedura care se aplică în astfel de situaţii, Valentin Iordache a subliniat că aceasta nu este publică, însă a menţionat că aeronava este verificată din punct de vedere al securităţii, la fel şi bagajele pasagerilor.

„Procedura nu este publică este un document clasificat. Singurele informaţii pe care le pot face publice sunt că atât pasagerii, cât şi bagajele, dar şi aeronava sunt verificate în amănunţime, urmând ca decizia să fie luată după ce se finalizează această verificare. Ne aşteptăm ca verificarea să se termine undeva către orele 20:00”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al CNAB a adăugat că toţi pasagerii aeronavei Wizz Air au fost calmi şi liniştiţi, neînregistrându-se probleme medicale.

„Toţi pasagerii au fost foarte calmi, foarte liniştiţi, nu au fost nevoie de îngrijiri medicale, cel puţin din câte ştiu eu, au fost conduşi cu autobuzele la terminal şi după aceea prin filtrul de securitate de tranzit ei intră în terminal şi aşteaptă acolo asistaţi până când se ia o decizie cu privire la continuarea zborului lor”, a arătat acesta.

Potrivit lui Iordache, tot joi, prin coincidenţă, un bagaj a fost uitat în Terminalul Sosiri, unde s-a aplicat de asemenea o procedură specifică.

„Am avut o situaţie, o coincidenţă, faptul că un bagaj a fost uitat de un pasager aici, în terminal. S-a aplicat şi aici o procedură specifică, a fost izolat bagajul până când s-a putut constata că nu este periculos. De altfel, a fost găsit şi cel care îl uitase în mijlocul terminalului Sosiri”, a menţionat reprezentantul aeroporturilor bucureştene.

Valentin Iordache a mai spus că după ce se vor finaliza toate verificările se va lua cel mai probabil decizia cu privire la continuarea zborului pasagerilor către destinaţia lor, Varşovia.

„Se fac verificări, nu sunt alte informaţii în acest moment. După ce se vor finaliza toate verificările, specialiştii instituţiilor abilitate ale statului se vor putea pronunţa şi, în consecinţă, se va lua şi decizia cu privire la continuarea sau nu a zborului pasagerilor către destinaţia lor, Varşovia. Este puţin probabil ca ei să rămână aici pentru că suntem la distanţă mică de Varşovia şi nu a existat o ameninţare directă asupra integrităţii lor. După ce se efectuează verificările, se va lua cel mai probabil decizia de a merge mai departe către destinaţia lor”, a dat asigurări Iordache.

Conform ultimelor informaţii ale CNAB, aeronava a fost trasă la poziţia de parcare la ora 19:00, iar pasagerii au primit apă şi alimente.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa continuă să scadă din cauza vremii neobişnuit de calde care distruge o cerere de gaze deja afectată de apetitul redus al......
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Compania Meta analizează un plan care i-ar putea face pe utilizatorii din Uniunea Europeană să plătească până la 13 ...
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a semnat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware pentru accesarea serviciilor oferite de platforma ...
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica și-a anunțat clienții că a suspendat temporar aplicația de mobil IHIDRO, din cauza erorilor, potrivit ...