CNADNR, obligată să reia o licitaţie pentru Comarnic-Braşov a treia oară

Compania de Drumuri este obligată a treia oară de către CNSC să meargă mai departe cu licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate al unor loturi din  autostrada Comarnic-Braşov. În timp ce şeful de la Drumuri susţine că proiectul şoselei de mare viteză nu a fost abandonat, alte voci din domeniu spun că nu este realizabil, fiind mult prea scump pentru România.
Economica.net - joi, 25 aug. 2016, 21:00
CNADNR, obligată să reia o licitaţie pentru Comarnic-Braşov a treia oară

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis pe 10 august 2016 contestaţia asocierii Consitrans – 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata împotriva unei decizii a CNADNR.

Mai exact, asocierea a contestat decizia CNADNR de anulare a licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate al unor loturi din autostrada Comarnic-Braşov.

CNSC obligă pentru a treia oară Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) să reevalueze oferta Consitrans. Asta după ce, pe 7 iulie anul acesta, Compania de Drumuri a anulat pentru a treia oară licitaţia.

CNADNR a lansat licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe 31 iulie 2015.

Valoarea proiectului de „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru „Autostrada Bucuresti-Brasov km 0+000 – 173+300 sector Comarnic – Predeal, km 115+300 – km 146+800 si sector Predeal – Cristian, km 146+800 – km 162 + 300 + reabilitare DN 73B” era estimată între 16,4 milioane de lei şi 19,38 milioane de lei.

Pentru acest proiect au fost depuse 7 oferte. Search Corporation a depus oferta cu cel mai mic preţ, de 7,1 milioane de lei (ce include diverse şi neprevăzute), iar Consitrans a oferit un preţ 9,6 milioane de lei.

Revizuirea studiului de fezabiltate pentru autostrada Comarnic-Braşov ar fi inutilă în condiţiile în care autorităţile se vor răzgândi şi nu vor mai continua proiectul. Mai multe voci din domeniu susţin că este nerealizabil şi prea scump.

Autostradă sau drum cu două benzi?

Între Comarnic şi Braşov ar fi indicată construirea unui drum cu două benzi şi nu a unei autostrăzi, consideră reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Restructurarea şi Reprofesionalizarea (GIRR) CNADNR.

Poitrivit lor, proiectul acestei autostrăzi din munţi, pentru care nu s-a putut obţine finanţare nici în varianta parteneriatului public-privat, este mult prea scump şi nu poate fi susţinut din bani de la buget. Aceştia propun în schimb o variantă despre care spun că este mai ieftină: un drum cu două benzi (o bandă pe sens).

Prea scumpă pentru România?

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cătălin Drulă, consilier pe infrastructură al premierului Dacian Cioloş, îl atacă pe fostul premier Victor Ponta pe tema construirii acestei autostrăzi în parteneriat public-privat.

„Domnul Ponta sare complet calul când vine vorba de proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. Zice domnul Ponta că a fost sabotat şi că era un proiect minunat pentru România. La un cost de 8,5 miliarde de euro! Timp de 26 de ani, 300 de milioane de euro de plată anual – adică întreg bugetul alocat de România pentru construcţie de autostrăzi noi – s-ar fi dus într-un singur drum de 55 km”, spune Drulă.

El a adăugat că de trei ori a încercat Narcis Neaga, fostul şef al CNADNR, să concesioneze acest proiect şi de fiecare dată a eşuat. „De ce? Sunt două motive principale, aceleaşi care au împiedicat şi mega-proiectul Bechtel să aibă succes. Primul este că şi guvernul domnului Năstase şi cel al domnului Ponta au făcut eroarea strategică (dar probabil intenţionată) de a promova aceste proiecte care sunt concurente cu coridorul european principal Bucureşti-Nădlac. Al doilea motiv este că ambii au încercat să semneze contracte cu partenerii privaţi înainte de a face studii detaliate (de teren, geotehnice, de mediu) asupra autostrăzilor. Atunci când nu elimini, pe cât posibil, riscurile înainte să semnezi cu privatul şi îi ceri acestuia un preţ pentru proiect, vei primi un preţ FOARTE MARE. Atât de mare că România nu-l poate duce”, explică Drulă.

Cât costă autostrada Comarnic-Braşov?

În paralel cu licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate, CNADNR a lansat pe 16 iulie anul trecut o licitaţie pentru proiectarea şi construirea a două loturi de la capete, ce însumează 10,3 kilometri.

În octombrie au fost deschise ofertele depuse pentru “Proiectare si executie Autostrada Bucureşti – Braşov, Tronson Comarnic-Braşov, Lot 1: sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300; Lot 2: sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 şi Drum de Legatură”.

Sectorul de 4 kilometri din porţiunea Comarnic-Predeal are o valoare estimată a contractului de aproape 167 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 9 milioane de euro pe kilometrul de autostradă. Pentru acest sector a fost depusă o singură ofertă. Mai exact, Spedition UMB se oferea să construiască cei 4 kilometri pentru 152 milioane de lei, adică cu 8,4 milioane de euro/km. În decembrie 2015, licitaţia pentru acest lot a fost anulată, din cauză că oferta depusă era „neconformă”, potrivit informaţiilor de pe site-ul CNADNR.

Celălalt sector de 6,3 kilometri din autostrada Predeal-Cristian are o valoare estimată a contractului de aproape 150 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 5 milioane de euro pe kilometrul de autostradă. Pentru acest sector au fost depuse 10 oferte. Copisa a oferit cel mai mic preţ, de 93 de milioane de lei, adică circa 3,3 milioane de euro/km.

Termen de finalizare: 2021

În ciuda criticilor oponenţilor proiectului şi a tărăgănării atribuirii contractelor, Cătălin Homor, directorul general al CNADNR, spune că nu a fost abandonată niciun moment soluția autostrăzii. Mai mult, a menţionat şi un termen pentru finalizarea integrală a proiectului, respectiv anul 2021.

„Nu a fost abandonată soluția autostrăzii. În momentul de față Comarnic-Brașov e împărțită în cinci loturi. Primele loturi, loturile de extremă, loturile de capăt, au fost scoase la licitație pentru lucrări. La primul lot a fost anulată procedura de achiziție din diverse motive, lotul cinci se află în derulare și la sfârșitul lui august vom avea o finalizare, sper că și un constructor. Totul depinde de Comisia de evaluare.(…) În varianta optimistă în care Comisia de evaluare desemnează un câștigător, acesta va avea patru luni la dispoziție să realizeze proiectul și în aprilie, sfârșitul lui martie, să înceapă lucrările acolo, lotul cinci, Râșnov-Cristian. Nu e un sector foarte mare, dar e un început. Autostrada va fi finalizată integral în 2020-2021. Dacă cineva spune că știe să o facă mai repede este nerealist”, a spus Homor într-o emisiune Digi24, potrivit Agerpres.

El a subliniat că această autostradă se face în momentul de față cu finanțare de la bugetul de stat, iar costul exact se va ști după finalizarea studiului de fezabilitate. Compania de Drumuri întârzie însă cu atribuirea contractului pentru revizuirea studiului, „jucând ping-pong” cu CNSC.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Retailerul francez Carrefour va organiza anul acesta campania de Black Friday în perioada 28 octombrie-1 decembrie. Vor ...
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, manager spital „Dr. Victor Babeş”
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, ...
Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate ...
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Efectele pandemiei pe plan local au făcut ca deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall să fie amânată pentru a doua ...