Compania de Drumuri cere italienilor de la Tirrena Scavi o nouă soluţie tehnică pentru A6, autostrada unde se surpă malurile

Luna aceasta va fi stabilit nivelul cheltuielilor pentru remedierea defecțiunilor de pe autostrada A6, ce vor fi suportate de constructorii italieni, potrivit CNADNR, care le-a solicitat acestora să elaboreze o soluție tehnică de remediere, ce urmează să fie întocmită de către proiectant.
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 14:43
Compania de Drumuri cere italienilor de la Tirrena Scavi o nouă soluţie tehnică pentru A6, autostrada unde se surpă malurile

„Menţionăm că alunecările de teren au apărut la taluze de debleu mai mari de 2 m pe autostrada A6, pe sectoare de autostradă în lungime totală de 1,1 km, din cauza infiltraţiilor de apă ce apar pe zone unde sunt prezente lentile de material granular”, au spus reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi și Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Potrivit lor, antreprenorul execută în prezent lucrări de punere în siguranță a taluzelor la pozițiile menționate, prin îndepartarea materialului afectat.

„În vederea prevenirii unor situații similare, Antreprenorul are obligația de a monitoriza permanent evoluția situației, asigurând, dacă este cazul, semnalizarea corespunzătoare, conform reglementărilor în vigoare, precum și utilaje necesare degajării materialului pentru a nu fi afectată siguranța circulației rutiere. De asemenea, a fost solicitată Antreprenorului elaborarea unei soluții tehnice de remediere care va fi întocmită de către Proiectant și însușită de către verificatorul de proiect„, au spus reprezentantii CNADNR pentru ECONOMICA.NET.

Ei au adăugat că după avizarea proiectului de soluţionare a degradărilor în CTE – CNADNR, care va avea loc în luna mai 2016, vor fi stabilite cheltuielile ce vor fi suportate de către Antreprenor conform clauzelor contractuale, lucrarea fiind în garanţie până în 23 decembrie 2017.

Contractul pentru construcţia Autostrăzii A 6 a fost semnat la pachet cu cel pentru lotul 1 din Autostrada Lugoj – Deva pe 20 mai 2011, între CNADNR SA și Asocierea TIRRENA SCAVI  S.p.A.- SOCIETA ITALIANA PER CONDOTTE D’AQUA S.p.A.–COSSI COSTRUZIONI S.p.A..

Valoarea totală a lucrărilor aferente contractului „Proiectare şi Execuţie Autostrada Lugoj – Deva, Lot 1: km 0+000 – 27+400” este de 681,04 milioane de lei fără TVA.

ECONOMICA.NET a relatat despre problemele de pe autostrada A6 încă de luna trecută. Circulaţia pe această autostradă care leagă oraşul Lugoj de autostrada A1 (Bucureşti – Piteşti), se desfăşoară cu restricţii încă din luna martie din cauza surpării malurilor, în urma ploilor, situaţie care nu a fost remediată nici până acum. 

Chiar dacă problemele sunt mai mici, acest tronson de autostradă este al treilea cu defecţiuni, şi a fost construit tot de o firmă italiană.

În septembrie 2015, CNADNR a anunţat închiderea circulaţiei pe Autostrada A1 Orăştie – Sibiu, lot 3, la 10 luni de la inaugurare, între Sălişte (km 270+020) şi Cunţa (km 292+455), din cauza apei infiltrate sub fundaţie care a dus la crăparea asfaltului. CNADNR a impus constructorului autostrăzii, firma italiană Salini Impregilo, să refacă porţiunea de 200-300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare şi reconstrucţie în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.

Probleme au apărut şi la un alt lot, de data aceasta încă în construcţie. În februarie, Compania de Autostrăzi a semnat un contract de expertiză pentru a verifica stabilitatea şi calitatea materialelor folosite în construcţia autostrăzii A1 Lugoj – Deva, Lot 2, tronson construit de aceeaşi firmă care a lucrat pe autostrada Sibiu – Orăştie, Lot 3. Concluzia: Lucrările sunt conforme cu proiectul, materialul folosit la terasamente având o calitate „mediocră”, a spus, acum câteva zile, pentru ECONOMICA.NET Adrian Diaconu, directorul Geotesting CI SRL, firma contractată de CNADNR pentru a realiza expertiza tehnică a execuţiei şi a calităţii acestui lot.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...