CNADNR împânzeşte toată ţara cu şantiere în regie proprie. Ce şosele vor face angajaţii de la Drumuri

După groapa din autostrada Sibiu-Orăştie, CNADNR vrea să deschidă noi şantiere în regie proprie în toată ţara. Practic, fiecare regională a companiei va avea de implementat câte un proiect, cu personal propriu. Iată ce lucrări vrea să realizeze Compania de Autostrăzi în regie proprie, fără să mai încheie contracte cu firmele de construcţii. 
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 21:02
CNADNR împânzeşte toată ţara cu şantiere în regie proprie. Ce şosele vor face angajaţii de la Drumuri

Lucrările în regie proprie de la groapa de circa 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie vor fi finalizate luna aceasta, a spus Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Tot în regie proprie urmează să fie finalizate şi lucrările de pe Centura Sucevei, după cum a declarat în premieră pentru ECONOMICA.NET şeful de la Drumuri. Proiectul va fi implementat prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi.

„Modul acesta de rezolvare a problemelor va fi utilizat şi pentru alte proiecte şi aici aş vrea să enumăr câteva dintre ele. Pot să spun de Varianta de Ocolire a oraşului Suceava, unde lucrările sunt stopate de vreo trei ani. Am avut acolo probleme cu constructorul. Nu vrem să mai facem aceleaşi experimente nefericite, cu un final pe care noi nu ni-l dorim. Vrem să preluăm noi proiectul şi să-l ducem la finalizare. Stadiul lucrărilor este la 85%, vom prelua acest 15%. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea proiectul pe masă, vom demara procedurile de licitaţie pentru materiale şi tot ce avem nevoie şi din luna martie, aprilie să începem lucrările acolo. Termen de finalizare: noiembrie 2017”, a explicat Cătălin Homor, prezent pe şantierul gropii de la Sibiu-Orăştie.

În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor, aceasta va fi asigurată ca şi în cazul gropii, din garanţia executată de la constructor.

„Sunt scrisori de garanţie. Identic cu ce am aplicat pe acest proiect, vor fi executate garanţiile respective, bani cu care vom finaliza lucrările”, a precizat Cătălin Homor.

În cazurile DRDP Bucureşti şi Timişoara, şeful de la Drumuri a menţionat că sunt mai multe proiecte luate în calcul pentru a fi realizate în regie proprie, fără a nominaliza însă unul anume. O situaţie similară este şi la DRDP Braşov, unde săptămâna viitoare urmează să fie analizate ce proiecte ar putea fi luate în calcul.

„La Bucureşti am mai multe proiecte, voi alege unul dintre ele. Cert e că fiecare DRDP va avea câte un proiect în regie proprie. Şi la Timişoara sunt mai multe proiecte, vom alege o variantă ocolitoare, poate o reabilitare. Nu pot să pun acum degetul exact pe un proiect”, a spus Homor.

Surse din domeniu susţin că la Timişoara ar fi necesară o centură care să facă legătura cu autostrada, în timp ce DRDP Bucureşti ar putea prelua proiecte care acum stagnează, precum construirea spaţiilor pentru benzinării de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti sau reabilitarea drumului dintre Bucureşti şi Jilava.

DRDP Craiova ar putea realiza în regie proprie lucrările la Centura Balş iar DRDP Cluj va avea sectorul median, DN76 Ioneşti – Vârfurile, unde a fost reziliat contractul cu constructorul.

Pe lângă preluarea de proiecte blocate sau cu contracte reziliate, CNADNR vrea să demareze şi execuţia unor şosele noi în regie proprie. Un exemplu este „Autostrada Litoralului”, între Agigea şi Techirghiol, unde vor fi mobilizări impresionante de utilaje şi oameni pe şantier.

„Discutăm de 22 de kilometri şi termen de finalizare 2018. Putem spune ca orice proiect este clopotul lui Gauss, pleacă de la o mobilizare micuţă şi ajunge într-un maxim. Dacă discutăm la un maxim, ar fi 350 de utilaje şi 300-400 de oameni alocaţi”, a explicat Cătălin Homor.

După ce s-a specializat pe lucrări în regie proprie, Compania de Drumuri se şi dotează cu utilajele necesare.

„Aceste proiecte nu se vor face peste noapte, trebuie făcute corect studii de fezabilitate şi proiect tehnic şi în paralel să ne asigurăm resursele necesare, optime, că nu trebuie să le avem pe toate. Unele vor fi contractate, iar altele vor fi din companie. Vom face o balanţă şi vom alege varianta optima”, a mai spus Homor.

Şeful CNADNR a verificat din nou vineri şantierul pentru reconstrucţia porţiunii demolate de pe lotul III al autostrăzii Sibiu-Deva, pe care circulaţia va fi reluată până la sfârşitul lunii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...