1EUR = 4.8698 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

CNIPMMR solicită majorarea plafonului garanţiilor din programul IMM Invest România

Plafonul garanţiilor prevăzut în programul IMM Invest România, de 50%, trebuie majorat la cel puţin 80% şi, respectiv, la 100% pentru implementarea proiectelor din fonduri structurale, a declarat, luni, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

12 iun, 2017 | Agerpres

'Plafonul garanţiilor trebuie majorat. Noi considerăm că la toate trebuie să fie de cel puţin 75% sau 80%, iar la fonduri europene de 100% După aceea, o altă problemă foarte importantă este extinderea categoriilor de beneficiari. Aşa cum am spus, până în momentul de faţă avem IMM-uri, persoane fizice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. Dar, cum ştie toată lumea, o parte foarte importantă din fondurile europene se absorb prin intermediul partenerilor sociali, sindicate, patronate şi ONG-uri. Deci, din acele 15.000 de proiecte, cel puţin o treime o să le facă acestea. Ele nu beneficiază nici de credite, nici de garanţii. Păi, cu ce bani să facă? Toată lumea ştie că acestea nu au resurse de la bugetul statului. Măcar această prevedere să o avem, ca să poată să absoarbă fondurile europene pentru că o să ne vedem iar peste trei ani că nu am absorbit fonduri europene pentru că nu am luat nişte măsuri pregătitoare', a spus Ovidiu Nicolescu.

Acesta susţine că este necesară creşterea substanţială a bugetului programului pentru garanţiile necesare implementării proiectelor din fonduri europene, întrucât, raportat la o estimare generală de 15.000 de beneficiari de finanţări din fonduri structurale, cu finanţări de 3-4 miliarde, majorarea bugetului trebuie să asigure garantarea pentru cel puţin 50% din numărul acestora.

Ovidiu Nicolescu a menţionat faptul că, pentru majorarea bugetului programului, se poate avea în vedere în completare şi accesarea Planului Juncker, BERD etc.

Potrivit acestuia, trebuie prevăzute criteriile obiective şi calitative de evaluare şi selectare a cererilor de acordare a garanţiilor, pentru a nu lăsa loc arbitrariului sau practicilor corupte. Totodată, trebuie stabilite limite maxime pentru comisioanele de garantare şi de risc, pentru a asigura un nivel rezonabil şi atractiv de acces la garanţii. Acestea trebuie să rămână la nivelul cunoscut la data contractării, fără modificări pe durata contractului de credit, având în vedere că se vor stabili prin ordin al Ministerului Finanţelor Publice.

Acesta susţine că sunt necesare proceduri simplificate, respectiv simplificarea cerinţelor privind garanţiile colaterale solicitate.

Totodată, operaţionalizarea programului trebuie asigurată în regim de urgenţă, având în vedere că durata programului aprobat prin OUG nr. 92/2013 de 36 luni a încetat la data de 5 decembrie 2016, în prezent nemaiputându-se acorda garanţii.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind 'Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest România' are ca scop sprijinirea accesului la finanţare a IMM-urilor, prin acordarea de garanţii de stat parţiale (50% din creditele pentru investiţii şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 80% pentru centrele de agrement).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO