CNN: Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-şi fabrica mai repede arma nucleară

04 11. 2022
iran_86306900

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat săptămâna trecută că Iranul caută asistenţă din partea Rusiei pentru programul său nuclear în schimbul sprijinului militar acordat Moscovei, însă informaţiile obţinute de SUA nu indică existenţa unui schimb explicit în acest sens, au declarat surse informate citate de CNN.

Noile informaţii sugerează însă că Teheranul a cerut într-adevăr Moscovei ajutor pentru achiziţionarea de materiale nucleare suplimentare şi ajutor pentru fabricarea de combustibil nuclear, au declarat sursele CNN, citat de News.ro

Combustibilul ar putea ajuta Iranul să îşi alimenteze reactoarele nucleare şi ar putea scurta timpul necesar pentru a-şi crea o armă nucleară. Cu toate acestea, experţii au explicat CNN că riscul de proliferare nucleară variază în funcţie de reactorul pentru care este folosit combustibilul.

De asemenea, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute Teheranul, în condiţiile în care Kremlinul se opune de mult timp, în mod manifest, ca Iranul să obţină arma nucleară.

Propunerea iraniană a venit însă în contextul în care parteneriatul dintre Iran şi Rusia s-a extins în ultimele luni. Iranul a trimis drone şi alte echipamente Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, iar Moscova e posibil să ofere Teheranului sfaturi despre cum să înabuşe mişcarea de protest care a cuprins Iranul, au declarat oficialii americani.

Oficialii iranieni sunt tot mai convinşi că acordul nuclear cu puterile occidentale, renegociat după ce la Casa Albă a venit administraţia Biden, nu are şanse să fie reactivat sau dacă va fi, nu va rezista mult şi în acest context s-au gândit să abordeze Rusia.

Preocupările Iranului au apărut cel mai acut în timpul verii, când părea să se apropie de un nou acord nuclear cu SUA şi cu celelalte puteri mondiale, un grup de ţări din care face parte şi Rusia. Teama Iranului era că o viitoare administraţie americană s-ar putea retrage din acord, aşa cum a făcut administraţia Trump în 2018, aşa că a căutat o înţelegere secundară cu Rusia, care i-ar permite să îşi reconstituie rapid programul nuclear, dacă va fi necesar.