CNR: ‘Timbrul de mediu’ trebuie aplicat după ce va fi returnată acciza din carburanţi

Timbrul de mediu gândit de Ministerul Mediului trebuie aplicat în cazul autovehiculelor comerciale numai după ce va fi returnată acciza din carburanţi conform modelului european practicat în mai multe ţări europene, iar o formulă ideală a acestei taxe are nevoie de o analiză serioasă şi transparentă, atrage atenţia, într-un comunicat de presă, remis, vineri, AGERPRES, Confederaţia Naţionala Rutieră /CNR/.
Economica.net - vin, 11 ian. 2013, 11:27
CNR: 'Timbrul de mediu' trebuie aplicat după ce va fi returnată acciza din carburanţi

‘Pentru ca timbrul de mediu să poată fi aplicat autovehiculelor comerciale, Guvernul trebuie, înainte de toate, să aplice returnarea accizei din carburanţi conform modelului european practicat în Belgia, Franţa, Spania, Italia, Slovenia şi Ungaria. Confederaţia Naţionala Rutieră aşteaptă, pentru prima dată în ‘istoria’ acestei taxe, o discuţie punctuală, argumentată şi eficientă din care să rezulte o variantă aplicabilă şi europeană care să atingă obiectivele şi principiile enunţate şi care să fie oferită dezbaterii publice într-o formă cât mai puţin contestabilă’, se menţionează în comunicatul citat.

De altfel, oficialii CNR subliniază faptul că au trimis o adresă oficială pe adresa Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ în vederea organizării unei dezbateri pentru analizarea aplicării timbrului de mediu.

‘(…) CNR a solicitat, printr-o adresă oficială transmisă către Ministerul Mediului, organizarea unei dezbateri pentru analizarea formulei ideale de introducere a ‘timbrului de mediu’, dezbatere la care să participe specialişti ai Ministerului împreună cu specialişti ai Confederaţiei. Aplicarea corectă a principiului ‘poluatorul plăteşte’ este una dintre preocupările pe care patronatele din transporturi le-au avut încă din 2007, însă, până în momentul de faţă, dialogul instituţional deschis pe această temă nu a funcţionat.
Atât din partea CNR, cât şi din partea Federaţiei Operatorilor Români de Transport, în ultimii patru ani, au fost trimise o multitudine de adrese oficiale către ministerul de resort, însă nu a fost organizată nicio întâlnire la nivel de specialişti şi nici a existat un răspuns la soluţiile promovate pe această temă’, conform CNR.

În plus, Confederaţia ‘consideră că trebuie luat în calcul faptul că transportatorii comerciali deţinători de licenţă publică de transport utilizează în operaţiunile de transport mărfuri şi pasageri autovehicule comerciale cu capacităţi cilindrice de peste 10.000 cmc, iar aplicarea timbrului raportat la capacitatea cilindrică (…) ar conduce către faliment puţinele afaceri din transport ce se străduiesc să mai funcţioneze în acest context extrem de dificil’.

CNR precizează, totodată, că pentru autovehiculele comerciale nu a existat nicio formulă de încurajare a reînnoirii parcului coroborat ‘Programului Rabla’.

Guvernul a amânat, miercuri, modificarea taxei auto la cererea ministrului Mediului, Rovana Plumb, premierul Victor Ponta declarând în deschiderea şedinţei săptămânale de la Palatul Victoria, că sumele provenite din încasarea taxei auto nu vor ajunge în bugetul de stat, ci vor fi folosite pentru a plăti ‘datoriile’ Guvernului Boc.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, Rovana Plumb, a prezentat, în prima şedinţă de Guvern din 2013, proiectul timbrului de mediu care va înlocui taxa de primă înmatriculare. Ulterior, oficialul a precizat că noua taxă de mediu nu este definitivată, urmând ca decizia de adoptare a ei să fie luată în urma unei dezbateri publice, iar principiul de bază este cel potrivit căruia ‘poluatorul plăteşte’.

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă aceasta este redusă cu 25%. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Conform legii, care are la bază principiul ‘poluatorul plăteşte’, taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Stadiul lucrărilor pe lotul doi al A10 Sebeş-Turda este de 90%, în prezent fiind turnat ultimul strat de asfalt, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin......
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această ...
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...