Autostrada Comarnic-Brașov, un nou eșec: licitaţia pentru consultant a fost blocată la CNSC

Firma de avocatură de business Boştină şi Asociaţii a obţinut la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor suspendarea procedurii de atribuire a serviciilor de consultanţă tehnică, financiară şi juridică pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov.
Cristina Şomănescu - joi, 17 mai 2012, 08:25
Autostrada Comarnic-Brașov, un nou eșec: licitaţia pentru consultant a fost blocată la CNSC

Firma de avocatură Boştină şi Asociaţii confimă că a contestat documentaţia emisă de Compania Nationala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale S.A. pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, care vizează „Servicii de consultanţă (asistenţă tehnică, financiară şi juridică) în copul reactualizării studiului de fezabilitate, elabărării documentaţiei de atribuire şi asistarea autorităţii contractante în procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru obiectivul autostrada Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov”.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a acceptat cererea casei noastre de avocatură de „suspendare a procedurii de atribuire, în stadiul în care se află, până la soluţionarea pe fond a cauzei”, au spus oficialii Boştină şi Asociaţii.

„Am depus contestaţia deoarece am apreciat că parte din cerinţele autorităţii sunt în afara cadrului legislativ aplicabil procedurii şi a proiectului propus. Vom participa la licitaţie odată ce autoritatea contractantă va face modificările necesare, conform reglementărilor în vigoare”, spune avocatul coordonator Doru Boştină.

Autostrada Comarnic-Brașov, eșec după eșec

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor a anunţat că va revizui studiul de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect abandonat în 2010, iar la începutul lunii mai CNADNR a lansat licitaţia, valoarea estimată a contractului fiind de 23,6 milioane lei, fără TVA, pentru o durată de 20 luni. Proiectul este finanţat din bugetul de stat.

Consultantul va actualiza studiul de fezabilitate, va elabora analizele necesare, precum şi documentaţia de atribuire a contractului de concesiune şi va recomanda structura financiară care va atrage oferte competitive din sectorul privat.

Totodată, câştigătorul licitaţiei va asigura asistenţa tehnică, juridică şi financiară în pregătirea, lansarea şi atribuirea contractului de concesiune, precum şi asistarea în etapa de închidere financiară, şi va întocmi documentaţia aferentă contractului dintre sectorul privat şi autoritatea contractantă.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, în sistem de parteneriat public-privat, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract, pe motiv că nu a găsit finanțare. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Tronsonul Comarnic-Braşov, cu lungime de 55 de kilometri, avea ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani, în total, 4,8 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...