CNSRL Frăţia solicită intervenţia statului român şi a OMV în conflictul de muncă de la GSP Offshore

CNSRL Frăţia solicită intervenţia acţionarilor OMV Petrom, respectiv OMV Aktiengesellschaft şi statul român, pentru soluţionarea conflictului de muncă de la GSP Offshore, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 09:08
CNSRL Frăţia solicită intervenţia statului român şi a OMV în conflictul de muncă de la GSP Offshore

Sindicaliştii condamnă „atitudinea abuzivă” a companiei care nu a achitat toate drepturile salariale şi nici contribuţiile sociale ale angajaţilor, precum şi lipsa echipamentelor de protecţie.

Confederaţia sindicală aminteşte că au fost efectuate controale ale ITM Constanţa, în urma cărora compania a fost amendată.

„Lipsa unor măsuri concrete pentru a depăşi această situaţie alarmantă ne va determina să ne alăturăm protestelor colegilor noştri de la FSLI Petrol-Energie”, se mai arată în comunicat.

Aproximativ 400 de salariaţi ai GSP Offshore care lucrează pe platforme marine în activităţi externalizate de OMV Petrom se confruntă cu diverse încălcări ale contractului colectiv de muncă de către actualul angajator, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie), Manuel Chejnoiu, în timpul mitingului organizat de sindicat în faţa sediului GSP Holding din Voluntari.

„Motivul pentru care noi protestăm astăzi îl reprezintă nerespectarea de către angajatorul GSP Offshore a contractului colectiv de muncă preluat o dată cu activităţile care au fost predate de către OMV Petrom către GSP Offshore şi a altor înţelegeri pe care GSP Offshore le-a semnat şi asumat. Dintre aceste prevederi încălcate vă enumăr câteva: achitarea cu foarte mare întârziere sau deloc în unele cazuri a tichetelor de masă – au fost restanţe de 6 luni de zile; plata orelor suplimentare, care nu se face aşa cum ar trebui sau nu se face deloc, deşi sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă; al doilea rând de echipament de lucru nu a fost acordat niciodată angajaţilor GSP Offshore, iar acest lucru pune în pericol sănătatea şi securitatea membrilor noştri de sindicat; pensiile alimentare care sunt reţinute de angajator nu sunt virate de două luni de zile familiei care trebuia să le primească. Acestea sunt doar câteva din problemele cu care ne confruntăm cu acest angajator”, a afirmat Manuel Chejnoiu.

Săptămâna trecută, OMV Petrom a anunţat că a notificat GSP în legătură cu aşteptările pe care le are în ceea ce priveşte rezolvarea plângerilor angajaţilor şi ca drepturile acestora să fie respectate, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Am luat notă de scrisoarea deschisă a FSLI Petrol-Energie despre plângerile angajaţilor GSP. Am notificat contractorul GSP în legătura cu aşteptările noastre ca această situaţie să se rezolve repede şi ca drepturile angajaţilor să fie respectate. Ca beneficiar al serviciilor, ne preocupă aceste dificultăţi şi ne aşteptăm ca diferendele să fie rezolvate şi ca activităţile să fie furnizate, în continuare, într-o manieră adecvată, cu respectarea integrală a Contractului Cadru pentru Servicii Integrate”, au precizat reprezentanţii OMV Petrom.

La rândul său, Grup Servicii Petroliere a respins săptămâna trecută, printr-un drept la replică, acuzele „denigratoare” ale reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie şi semnala că majoritatea acestora sunt supuse atenţiei justiţiei.

Reprezentanţii GSP explicau atunci că la preluarea personalului prin transfer de întreprindere, compania a salvat de la şomaj peste 200 de angajaţi, care nu beneficiau de nicio protecţie socială.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, ...
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.