CNVM a amânat AGA de la Sibex

CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a solicitat clarificări după ce administratorii bursei au anunţat vineri la ora 23:53 că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.
Economica.net - sâm, 22 sept. 2012, 12:18
CNVM a amânat AGA de la Sibex

Consiliul de Administraţie al Sibex a transmis vineri noaptea CNVM un fax prin care anunţa că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker acţionează concertat şi că le vor fi limitate drepturile la vot în AGA.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, Comisia era la acel moment într-o şedinţă în care se dezbătea o solicitare primită joi de la Sibex pentru amânarea AGA. Şedinţa ar fi început vineri la prânz şi s-a prelungit întrucât au fost cerute puncte de vedere şi clarificări pentru luarea unei decizii.

La momentul primirii înştiinţării de la Sibex privind concertarea SIF-urilor în şedinţă mai erau trei membri ai CNVM, care au intrat într-o şedinţă de urgenţă, la care cvorumulul este diferit, şi au decis amânarea AGA. Decizia a fost luată la ora 00:20 de minute.

Astfel, AGA a fost amânată până la soluționarea tuturor contestațiilor și a sesizărilor primite de CNVM pentru această AGA, inclusiv unele privind ordonanţele prin care mai multor acţionari li s-a impus să îşi reducă participaţiile la 5%, în condiţiile în care depăşiseră pragul legal de deţinere.

Totodată, CNVM a dispus Consiliului de Administraţie al Sibex să transmită în termen de două zile documentele în baza cărora a fost declarată acţiunea concertată dintre cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker, pentru a stabili dacă a fost un abuz al administratorilor.

Deciziile CNVM urmează să fie votate luni şi de ceilalţi patru membri din Comisiei, care nu au fost prezenţi la şedinţă.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, SIF-urile s-ar fi coalizat să schimbe Consiliul de Administraţie al Sibex, fiind nemulţumite de activitatea administratorilor.

Cele cinci SIF-uri deţineau la finele primului semestru aproape 16% din acţiunile Sibex, cele mai mari pachete fiind controlate de SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%).

Limitarea drepturilor de vot pentru SIF-uri vine la patru zile după ce CNVM a obligat luni mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni.

O dispunere similară a fost dată şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

Candidatul SIF Moldova pentru un loc în CA la Sibex, fostul director general al BVB Valentin Ionescu, spunea miercuri că bursa de la Sibiu este pe o direcţie greşită, pentru că „îşi pierde identitatea de bursă locală de derivate” şi este văzută mai mult precum o platformă Forex, având în vedere produsele pe perechile valutare care se tranzacţioneză.

Acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă.

De la schimbarea Consiliului de Administraţie, Sibex a înregistrat profit doar în primele trei luni din acest an, însă câştigul a fost de doar 1.800 de lei. În celelalte trimestre, compania a consemnat pierderi. Anul trecut, pierderile au fost de 596.000 de lei, iar după primele şase luni din acest an sunt de 149.000 de lei.

Actualul CA a fost ales în luna aprilie a anului trecut, când acţionarii au ales trei noi membri şi i-au confirmat pe reprezentanţii SIF Transilvania şi SIF Muntenia, Dan Simionescu şi Gabriel Filimon. Atunci fondatorul Sibex Teodor Ancuţa a fos revocat din funcţiile de preşedinte CA şi director general şi au fost aleşi în CA Cristian Sima, care i-a luat locul lui Ancuţa. În aceeaşi AGA, au fost ales în CA şi fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş (în prezent vicepreşedinte la Sibex) şi Alexandru Găitan, manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management, Londra. Reprezentantul SIF Muntenia, Gabriel Filimon, a demisionat luni.

Pentru Consiliul de Administraţie şi-au depus candidatura 11 persoane, printre care patru actuali a

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Biden a declarat că SUA nu vor livra avioane de luptă Ucrainei
Preşedintele Biden a declarat că SUA nu vor livra avioane de luptă Ucrainei
Preşedintele Joe Biden a refuzat luni categoric ideea de a trimite Ucrainei avioane de luptă americane F-16, transmite AFP....
Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023
Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023
De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru ...
ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro. Sunt amenzi ale Concurenței contestate în instanță
ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro. ...
Mega Image, Auchan, Loteria Română, Romprest și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din ...
Dacia Spring poate fi achiziționată cu livrare rapidă pentru prima dată de la lansare
Dacia Spring poate fi achiziționată cu livrare rapidă pentru prima dată de la lansare
Cei care își doresc un vehicul electric Dacia Spring nu mai sunt nevoiți să aștepte luni bune pentru a intra în posesia ...