CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă reclamată de un client al Carpatica Invest

CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă la Carpatica Invest, în urma unei investigaţii derulate după ce un client l-a acuzat pe unul dintre angajaţii casei de brokeraj că a operat tranzacţii fără a avea acordul său.
Economica.net - mie, 17 oct. 2012, 12:29
CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă reclamată de un client al Carpatica Invest

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat săptămâna trecută pe brokerul Ştefan Terziu cu 10.000 de lei şi i-a interzis acestuia să mai activeze pe piaţa de capital pentru trei luni.

Sancţiunile şi sesizarea Parchetului au fost dispuse de CNVM în urma unei investigaţii derulate la firma de brokeraj după ce Andrei Anghel, client al Carpatica Invest a reclamat că Terziu ar fi realizat unele tranzacţii fără acordul său.

„Sunt o serie de nelămuriri în urma investigaţiei, între ceea ce s-a găsit la firma de brokeraj, inclusiv declaraţiile brokerului, şi ceea ce reclamă clientul. Parchetul a fost sesizat pentru că reclamantul spune că nu îşi recunoaşte semnătura de pe unele ordine sau că a dat ordinele apelând brokerul pe telefonul mobil, procedură care nu respectă reglementările de tranzacţionare. Să stabilească Parchetul dacă s-a falsificat sau ce s-a întâmplat acolo”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

Potrivit surselor citate, în cadrul investigaţiei brokerul a declarat că Anghel i-a semnat circa zece ordine de tranzacţionare „în alb”, urmând ca atunci când Terziu va realiza tranzacţiile să completeze el restul datelor, inclusiv dacă ordinul era de cumpărare sau vânzare, precum şi volumul de acţiuni vizate şi preţul.

Totodată, peste 100 de ordine de tranzacţionare nu sunt semnate de Anghel.

CNVM l-a amendat pe Terziu deoarece a încălcat mai multe reglementări, printre care introducerea unor ordine de tranzacţionare fără să aibă ordinul completat în scris de client, în condiţiile în care în contract nu era prevăzut ca ordinele să poată fi transmise prin telefon.

Potrivit reglementărilor CNVM, dacă un client vrea să dea un ordin prin telefon, el trebuie să sune brokerul pe telefonul fix al firmei, iar convorbirea să fie înregistrată şi păstrată în arhivă pentru cel puţin 5 ani.

CNVM i-a amendat în acest caz şi pe doi reprezentanţi ai departamentului de control intern al firmei de brokeraj, Bogdan Pietrareanu (5.000 de lei) şi Dan Gîndilă (3.000 de lei), pe directorul general al firmei, Marius Trif, şi pe directorul general adjunct, Marius Velţan, cu câte 1.000 de lei.

Sancţiunile CNVM pot fi contestate în termen de 30 de zile.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Carpatica Invest nu au dorit să comenteze până la ora transmiterii ştirii.

Carpatica Invest se plasează pe locul 11 în topul brokerilor de la Bursa de la Bucureşti şi a intermediat în acest an tranzacţii de aproape 407 milioane lei în primele nouă luni. Firma este parte a grupului financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...