CNVM: Afirmaţiile managerului FP privind activitatea Comisiei sunt lipsite de temei

Afirmaţiile managerului FP, Grzegorz Koniecnzy, referitoare la activitatea CNVM sunt lipsite de temei, întrucât hotărârile AGA privind dubla listare nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, şi afectează credibilitatea pieţei de capital, se arată într-un comunicat transmis vineri de CNVM.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 12:52
CNVM: Afirmaţiile managerului FP privind activitatea Comisiei sunt lipsite de temei

Reacţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) vine în urma unor acuzaţii din partea manageruluii Fondului Proprietatea (FP), potrivit cărora instituţia nu ar respecta voinţa acţionarilor Fondului prin tergiversarea modificării unor regulamente care să permită listarea la Varşovia.

„Acuzaţiile domnului Grzegorz Konieczny la adresa CNVM sunt nefondate şi demonstrează fie o necunoaştere a legislatiei româneşti, fie o intenţie clară de dezinformare a opiniei publice. Conform legislaţiei naţionale, hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor devin opozabile terţilor după momentul înregistrării lor la Oficiul Registrului Comerţului şi al publicării în Monitorul Oficial al României”, se spune în comunicatul autorităţii pieţei de capital.

Potrivit Comisiei, hotărârea AGA privind planul de listare secundară nu este înregistrată până în prezent şi face obiectul unor litigii.

„Subiectul dublei listări face obiectul unor întâlniri informale între reprezentanţii depozitarilor centrali din România şi Polonia şi a unor discuţii între Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare şi conducerea Fondului Proprietatea”, precizează Comisia.

Totodată, autoritatea pieţei de capital transmite managerului Fondului Proprietatea că astfel de declaraţii, „care conţin informaţii neclare, incomplete, interpretabile de natură a dezinforma opinia publică, vor afecta credibilitatea pieţei de capital din România”.

Comisia menţionează că procesul de modificare a legislaţiei secundare presupune o abordare complexă, având în vedere că nu există un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene, şi că va adopta toate măsurile necesare pentru a asigura un cadru adecvat dezvoltării şi funcţionării corecte şi transparente a pieţelor de instrumente financiare.

Administratorul Fondului a recomandat, în iulie 2011, acţionarilor listarea la bursa din Varşovia în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discuţii cu mai multe bănci de investiţii şi cu autorităţile de reglementare din România şi Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din cele două ţări pe tema listării secundare a Fondului.

Propunerea nu a mai fost însă discutată într-o AGA, în noiembrie 2011, iar apoi în aprilie 2012 acţionarii au aprobat de principiu listarea la bursa din Polonia. În luna iunie a acestui an, acţionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piaţa de la Varşovia, însă planul propus de Franklin Templeton nu mai cuprindea şi vânzarea de acţiuni. Aprobarea finală a fost dată atunci de 99,5% din acţionarii prezenţi la AGA.

Managerul Fondului Proprietatea se declară surprins că CNVM nu înţelege că listarea la Varşovia va atrage atenţia investitorilor atât asupra acţiunilor FP, cât şi spre alte companii româneşti.

De asemenea, el consideră că listarea secundară nu este împiedicată de procesele deschise de un acţionar minoritar, avocatul Ioana Sfîrăială.

Sfîrăială a contestat aproape toate deciziile AGA luate de acţionarii Fondului Proprietatea din octombrie 2010, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, dar şi răscumpărarea unui pachet reprezentând 8% din acţiunile Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...