CNVM l-a amendat joi pe Sima cu 10.000 lei pentru limitarea drepturilor de vot ale SIF în AGA Sibex

CNVM l-a amendat joi pe Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei pentru că în luna septembrie, când ocupa funcţia de director general al Sibex şi preşedinte CA, a limitat împreună cu alţi doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în AGA bursei de la Sibiu.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 18:16
CNVM l-a amendat joi pe Sima cu 10.000 lei pentru limitarea drepturilor de vot ale SIF în AGA Sibex

Sancţiuni similare au fost aplicate şi lui Paul Gabriel Miclăuş, care atunci era vicepreşedinte CA şi miercuri a fost numit preşedinte al Consiliului, şi lui Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie.

Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM. El nu mai poate fi contactat de peste zece zile.

Potrivit noului preşedinte CA al Sibex, înlocuirea nu are legătură cu informaţiile apărute în piaţa de capital că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă pe care el o deţinea.

Firma WBS Holding este deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acţionar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acţiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

O altă ipoteză vehiculată în piaţa de capital referitoare la dispariţia lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Printre clienţii lui Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu.

Odată cu ordonanţele prin care i-a sancţionat pe Sima, Miclăuş şi Găitan, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus actualului Consiliu de Administraţie să ridice suspendarea drepturilor de vot ale SIF-urilor şi SSIF Broker.

„În considerarea faptului că deţinerile acţionarilor Sibex – Sibiu Stock Exchange (cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker – n.r.) vizați direct prin suspendarea drepturilor de vot reprezintă aproximativ 20% din capitalul social, există riscul major de derulare a unei adunări generale cu nerespectarea drepturilor acţionarilor, situaţie de natură a perturba grav activitatea operatorului de piaţă”, se arată într-o ordonanţă emisă joi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Actualul Consiliu este format din Miclăuş, Dan Simionescu (reprezentant al SIF Transilvania), şi doi membri provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu. Un loc este vacant.

În noaptea de 21 – 22 septembrie, CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.

Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună.

Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker se regăsesc împreună în acţionariatul mai multor companii, printre care şi companii listate.

Această decizie a Consiliului de Administraţie a venit la patru zile după ce CNVM a obligat mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni.

O dispunere similară a fost dată atunci şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

În AGA amânată în septembrie, acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. Principalul vizat de revocare era Sima.

Surse din piaţa de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Ulterior, angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

Te-ar mai putea interesa și
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea pentru a opera zboruri regulate către această țară, a anunțat......
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...