CNVM l-a sancţionat cu avertisment pe şeful Bursei

CNVM l-a sancţionat cu avertisment pe preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, deoarece Bursa nu a răspuns solicitărilor Comisiei de a transmite modificările aduse la prevederile din Codul BVB privind vânzarea specială la ordin executărilor silite.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 13:47
CNVM l-a sancţionat cu avertisment pe şeful Bursei

„BVB are obligaţia ca, în cel mult 15 zile de la emiterea prezentei ordonanţe, să se conformeze solicitărilor CNVM. În situația în care obligaţia nu este îndeplinită, CNVM va aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-o ordonanţă de sancţionare emisă, miercuri, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Bursa menţionează într-un comunicat că reglementarea în materia executărilor silite având ca obiect valori mobiliare constituie unul dintre subiectele importante ale discuţiilor cu CNVM.

„În acest sens, CNVM a solicitat Bursei de Valori Bucureşti includerea în Codul BVB a unor prevederi cu privire la derularea executărilor silite de valori mobiliare (inclusiv o serie de responsabilităţi privind aprecierea legalităţii si oportunităţii acestora) exclusiv prin procedura de vânzare specială la ordin. BVB a întreprins toate măsurile necesare pentru a răspunde solicitării CNVM în scopul derulării executărilor silite de valori mobiliare prin piaţa de capital. În mod special, BVB a analizat solicitările CNVM, considerând posibilele implicaţii şi riscuri legale şi operaţionale aferente asumării efectuării acestor operaţiuni, atât din punctul de vedere al BVB cât şi al participanţilor la piaţă”, se arată în comunicat.

Totodată, Bursa spune că a ajuns la concluzia că responsabilităţile în cauză exced prerogativele sale de operator de piaţă, respectiv aprecierea corectitudinii documentaţiei, a îndeplinirii condiţiilor de legalitate necesare derulării executării silite şi a adoptării unor măsuri privind derularea/ nederularea vânzării prin această metodă, precum şi adoptarea unor măsuri speciale de invalidare, retragere sau reintroducere a ordinelor.

„BVB subliniază preocuparea sa deosebită pentru complexitatea operaţiunilor de executare silită de valori mobiliare şi pentru inducerea unor riscuri majore la nivelul participanţilor la piaţă, al Bursei şi al Depozitarului Central, în condiţiile în care nu pot fi respectate în totalitate obligaţiile legale şi regulamentare existente, incidente operaţiunilor pe piaţă şi procedurilor de executare silită. Totodată, pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru reglementarea acestor operaţiuni, BVB s-a adresat şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoresti (UNEJ) în scopul clarificării unor aspecte contradictorii între prevederile legislaţiei şi reglementărilor care guvernează activitatea intermediarilor şi cele incidente activităţii executorilor judecătoreşti, urmând ca UNEJ să adopte şi să comunice o poziţie oficială pe aceste aspecte”, mai aratã Bursa.

BVB a consultat, totodată, toţi participanţii la piaţă pentru a realiza, pe baza experienţei acestora şi a opiniilor exprimate, un set de propuneri de reguli pe care urmează să le înainteze către CNVM.

„BVB îşi exprimă angajamentul ferm pentru identificarea celei mai bune soluţii de natură a clarifica aspectele identificate ca nefiind în concordanţă cu cadrul legal incident şi va solicita CNVM o extindere a termenului acordat pentru a remite propunerile de reglementări, completate şi cu poziţia oficială a UNEJ”, se mai arată în comunicat.

În luna august a anului trecut pachete minoritare deţinute de AVAS la Biofarm (BIO) şi Mercur Craiova (MRDO) au fost scoase la vânzare la Bursa de Valori Bucureşti, prin operaţiuni de vânzare specială la ordin, intermediată firma de brokeraj Oltenia Grup Invest.

Ulterior, CNVM a primit de la AVAS unele sesizări privind reevaluarea situaţiei vânzărilor speciale la ordin cu acţiuni deţinute la Biofarm, Agrana România (BETA), Mercur Craiova şi Casstil (CAST), din care rezultă posibile încălcări ale reglementărilor specifice pieţei de capital şi ale legislaţiei incidente procesului de privatizare. Comisia a dispus atunci suspendarea operaţiunilor, în scopul efectuării unei verificări cu privire la respectarea condiţiilor legale privind derularea acestor operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...