Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara – Fenomene extreme în mai multe regiuni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor şi Cluj, valabilă până marţi după-amiaza, la ora 16:00. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 9:55. Mai multe localităţi din judeţul Bihor se află sub Cod roşu de furtuni până la ora 12:00, potrivit unei avertizări nowcasting emise marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie. Râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic din judeţul Alba se află marţi, până la ora 14:00, sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Întreaga ţară se află marţi, până la ora 23:00, sub atenţionare Cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi însemnate de apă, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
AGERPRES - mar, 18 mai 2021, 10:29
Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara - Fenomene extreme în mai multe regiuni

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, aferente judeţelor Bihor şi Cluj, scrie Agerpres.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu, Crişul Negru – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza emisă.

Cod roşu de furtuni în mai multe localităţi din judeţul Bihor

Mai multe localităţi din judeţul Bihor se află sub Cod roşu de furtuni până la ora 12:00, potrivit unei avertizări nowcasting emise marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În localităţile Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa şi Căbeşti se vor semnala averse importante cantitativ care vor acumula 25…35 l/mp după ce, în ultimele 6 ore, în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp.

Întreaga ţară se află, până la ora 23:00, sub atenţionare Cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi însemnate de apă.

Cod portocaliu de inundaţii – râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic

Râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic din judeţul Alba se află marţi, până la ora 14:00, sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice Arieş – bazin superior amonte S.H. Scărişoara, Arieşul Mic, aferente judeţului Alba.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza emisă

Cod portocaliu de averse în trei localităţi din judeţul Bihor, marţi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse pentru trei localităţi din judeţul Bihor, valabilă până la ora 10:00.

Astfel, în localităţile Bunteşti, Curăţele şi Budureasa din judeţul Bihor se vor semnala averse moderate care vor cumula 25 -30 de litri /mp. Meteorologii avertizează că în zonă s-au acumulat aproximativ 60 de litri/mp pe parcursul nopţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Cod galben de vânt puternic şi ploi în toată ţara, până la ora 23:00

Întreaga ţară se află marţi, până la ora 23:00, sub atenţionare Cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi însemnate de apă, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Astfel, vântul va prezenta intensificări susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50 – 60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70 – 80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80 – 100 km/h.

În Munţii Apuseni, în zona Carpaţilor Orientali şi în nordul şi nord-vestul teritoriului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa, Mureş, Suceava, Botoşani şi Iaşi, precum şi în zona de munte a judeţelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita şi Neamţ) va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 litri/mp şi izolat 35 – 40 litri/mp.

La munte, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, susţine......
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...