1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Cod roşu în agricultură. Avem cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre marii producători europeni

România va raporta în anul agricol 2015 cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană. Minusul depăşeşte 25% faţă de anul agricol anterior în special din cauza producţiei foarte mici de porumb. Anul trecut a fost, însă, unul foarte bun pentru grâu.

02 feb, 2016 | | ECONOMICA.net

Producţia totală de cereale a Uniunii Europene va scădea în anul agricol 2015-2016 cu 6,9% faţă de anul anterior, până la 306,5 milioane de tone, urmare a unei suprafeţe cultivate inferioare, dar şi a problemelor cu care s-au confruntat fermierii care au plantat porumb, secară şi ovăz, potrivit ultimei prognoze realizată de Comisia Europeană. Dintre marii producători, cea mai afectată este România, pentru care UE prognoza în ianuarie 2016 o scădere de 25,1%, până la 16,8 milioane de tone. Urmează Ungaria în topul perdanţilor, cu o scădere a producţiei de 14,6% faţă de anul agricol 2014-2015, Polonia cu 12,7% şi Italia cu minus 9,1%.

Raportat la media ultimilor cinci ani, producţia de cereale a UE este estimată să crească cu 5%, în timp ce pentru România scăderea faţă de această medie este de până la 10%.

Mai puţin porumb

Ca şi în restul UE, cea mai afectată cultură de seceta de această vară a fost cea a porumbului, astfel că producţia a scăzut în raport cu media ultimilor cinci ani cu 14%. De asemenea, comparativ cu anul agricol anterior, scăderea a fost de 27,9%, până la 66,8 milioane de tone la nivelul UE. România, spre exemplu, va producce în jur de 7,1 milioane de tone de porumb, conform estimărilor UE, faţă de 11,9 milioane de tone în 2014 (minus 40,3%), aşa cum arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Afectate de secetă au fost şi cultivatorii de porumb din restul Europei, cu excepţia Spaniei, Bulgariei şi Suediei.

Producţia de grâu la un nou record

În ceea ce priveşte producţia de grâu, aceasta va fi superioară anului agricol anterior, atât în UE, cât şi în România. Specialiştii Comisiei Europene mizează pe o producţie totală de grâu (soft) de 149,5 milioane de tone, cu 0,5% faţă de anul agricol 2014-2015 şi de grâu dur de 8 milioane de tone, cu 11,8% mai mult decât în anul anterior. Raportat la media ultimilor cinci ani, fermierii europeni vor produce cu 14% mai mult, în timp ce agricultorii români ar putea băga în hambare 7,5 milioane de tone de grâu, aproximativ la fel ca anul trecut.

Producţii bune de orz

În avantaj au fost anul trecut şi cei care au mizat pe orz. Comisia Europeană prognozează o producţie de 61 milioane de tone de orz, cu 9% peste media ultimilor cinci ani şi cu 1,3% peste producţia anului trecut. Pentru România, producţia estimată ajunge la 1,6 milioane de tone, faţă de 1,7 milioane de tone anul trecut. Raportat la media ultimilor cinci ani, producţia din România este în creştere.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO