Cod roşu în judeţul Buzău. Coduri portocalii şi galbene în mai multe judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod roşu de inundaţii, ce vizează cinci bazine hidrografice din judeţul Buzău, în următoarele şase ore şi o avertizare nowcasting Cod roşu de averse şi descărcări electrice, valabilă în zone din judeţul Buzău.
AGERPRES - mar, 22 iun. 2021, 15:55
Cod roşu în judeţul Buzău. Coduri portocalii şi galbene în mai multe judeţe

Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Bâsca Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Pătac – amonte S.H. Varlaam, Căşoaca Mare şi Ghiurca Mare (afluenţi ai râului Buzău), din judeţul Buzău, scrie Agerpres.

Totodată, fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cernat (afluent al râului Bâsca Mare) şi Căşoaca Mare – bazin superior.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 00:00, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de viituri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sita Buzăului – amonte S.H. Baniţa, respectiv Bâsca Mare – bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Covasna).

În acelaşi timp, tot până la miezul nopţii, este valabil un Cod galben de inundaţii şi depăşiri ale Cotelor de atenţie pe următoarele cursuri de apă: Lăpuş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cavnic, Mara – bazin superior, şi Runc (judeţul Maramureş).

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod roşu de averse şi descărcări electrice, valabilă în zone din judeţul Buzău.

Potrivit meteorologilor, până la ora 15:45, în judeţul avertizat, îndeosebi în localităţile Nehoiu, Gura Teghii şi Siriu, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 l/mp şi frecvente descărcări electrice.

ANM precizează că, în zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantităţi de apă de peste 60 l/mp.

De asemenea, până la ora 16:00, va fi Cod portocaliu de vreme rea în zone din judeţul Iaşi (localităţile: Tomeşti, Răducăneni, Costuleni, Ciorteşti, Comarna, Schitu Duca, Prisăcani, Cozmeşti, Gorban, Dolheşti, Dobrovăţ, Ţuţora, Moşna şi Grozeşti), unde sunt prognozate averse torenţiale ce vor acumula 35 – 40 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice şi vijelie.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Cod portocaliu de vreme severă în judeţele Prahova şi Alba, marţi după-amiaza

Zone din judeţele Prahova şi Alba se vor afla, în ora următoare, sub avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, până la ora 16:20 în zona de munte a judeţului Prahova, respectiv până la ora 16:00, în judeţul Alba (localităţile: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roşia Montană, Lupşa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărişoara, Gârda de Sus, Bucium, Vadu Moţilor, Ciuruleasa şi Poiana Vadului) se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 35-40 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice şi grindină.

Cod portocaliu de furtuni în judeţele Cluj şi Maramureş, marţi după-amiaza

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse cu caracter torenţial, valabilă în mai multe zone din judeţele Cluj şi Maramureş, în următoarea oră.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 14:30, în judeţul Cluj (localităţile Poieni, Măguri-Răcătău, Băişoara, Mărgău, Săcuieu, Beliş, precum şi la altitudini de peste 1.800 metri) şi în Maramureş (îndeosebi: Bârsana, Ocna Şugatag, Budeşti, Giuleşti, Călineşti, Deseşti, Onceşti) se vor semnala averse torenţiale, ce vor depăşi 35 – 40 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi intensificări ale vântului.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Apele Române: Nivelurile râului Putna, la staţia hidrometrică Mirceşti, au depăşit cu 3 cm pe cele istorice din 2005

Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea sunt în teren şi acţionează, cu toate mijloacele din dotare, pentru limitarea efectelor produse de inundaţii în bazinul Putnei şi al Siretului.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis marţi AGERPRES, Administraţia Bazinală de Apă Siret, împreună cu autorităţile locale şi cele ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vor monta panouri mobile, pe o lungime de circa 2 kilometri, pentru apărarea localităţii Vadu Roşca, aflate la confluenţa Putnei cu Siretul. Panourile mobile suplimentare vor fi trimise de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa.

Datele ANAR arată că, în urma precipitaţiilor istorice înregistrate în bazinul hidrografic Siret, de peste 200 l/mp, în ultimele 48 ore, localitatea Bilieşti este cea mai afectată, urmând ca apa acumulată să se scurgă, prin canalele de desecare şi pompare, înapoi în râul Putna.

În acelaşi timp, nivelurile râului Putna, la staţia hidrometrică Mirceşti, au depăşit cu 3 cm pe cele istorice înregistrate în anul 2005, iar în acumulările Călimăneşti şi Movileni a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate, în ultimele zile, pe râul Siret şi afluenţii săi.

„Având în vedere reactualizarea avertizării hidrologice emise de INHGA, asociată cu perioadele caniculare prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, avertizăm populaţia că există posibilitatea creşterii severităţii fenomenelor hidrometeorologice în plan local, zonele cele mai expuse fiind cele aflate sub Cod portocaliu, respectiv galben. Reluăm avertizările adresate populaţiei să ţină cont de recomandările autorităţilor şi să evite circulaţia în vaduri, precum şi cea cu autovehicule în zonele afectate, precum şi în cele aflate sub coduri hidrologice. De asemenea, recomandăm să se evite desfăşurarea activităţilor sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă”, notează ANAR.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii, ce vizează şase bazine hidrografice şi râurile din Dobrogea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...