UPDATE Codruţ Marta a fost prins în Republica Dominicană – Poliţia Dominicană

Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost prins în Republica Dominicană. Codruţ Marta ar fi intrat luni în oraşul turistic Sosua şi ar fi încercat să intre în Republica Dominicană cu un paşaport fals eliberat în Lituania.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 05:13
UPDATE Codruţ Marta a fost prins în Republica Dominicană - Poliţia Dominicană

UPDATE Persoana reţinută în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta

Bărbatul care a fost prins cu un paşaport fals în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta, potrivit comunicării oficiale transmise anchetatorilor români, după ce s-au făcut comparaţiile specifice în astfel de cazuri, a informat Poliţia Română.

„În urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului Interpol – OIPC, s-a stabilit faptul că persoana identificată şi reţinută, în cursul zilei de ieri (marţi-nr.), de către autorităţile din Republica Dominicană, nu este urmăritul internaţional Marta Codruţ”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

UPDATE Persoana ridicată în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta – surse

Bărbatul care a fost prins cu un paşaport fals în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta, potrivit comunicării oficiale transmise anchetatorilor români, după ce s-au făcut comparaţiile specifice în astfel de cazuri.

Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost prins în Republica Dominicană. Codruţ Marta ar fi intrat luni în oraşul turistic Sosua şi ar fi încercat să intre în Republica Dominicană cu un paşaport fals eliberat în Lituania.

Informaţia a apărut pe siteul oficial al poliţiei dominicane, care a anunţat de altfel că au început actele de repatriere ale acestuia. Poliţia Română nu a confirmat arestarea.

Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF Sorin Blejnar, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

IGPR: Nu s-a confirmat indubitabil prezenţa lui Codruţ Marta în Republica Dominicană

Poliţia Română spune că a avut schimb de date şi informaţii cu mai multe ţări membre Interpol, inclusiv cu Poliţia Dominicană, pentru localizarea lui Codruţ Marta, dar până în prezent nu s-a confirmat indubitabil prezenta lui pe teritoriul acestor state.

„În vederea localizării urmăritului internaţional Marta Codruţ, Poliţia Română a avut schimb de date şi informatii cu mai multe ţări membre Interpol, inclusiv cu Poliţia Dominicană, dar pâna în acest moment nu s-a confirmat indubitabil prezenţa acestuia pe teritoriul acestor state. Poliţia Română se află în permanenţă în contact cu O.I.P.C., iar în momentul în care se va deţine o astfel de informaţie, o vom comunica, de îndată”, arată, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), într-un comunicat de presă.

Codruţ Alexandru Marta a fost arestat în Republica Dominicană sub acuzaţia de spălare de bani, formulată împotriva acestuia în România, relatează Montreal Gazette în pagina electronică.

Potrivit publicaţiei canadiene, care citează AP, poliţia dominicană a anunţat că Marta, în vârstă de 38 de ani, este urmărit de către autorităţile de la Bucureşti, unde este acuzat pentru o schemă de evaziune fiscală în valoare de 25 de milioane de dolari.

Poliţia din Republica Dominicană a anunţat marţi că Marta a intrat recent pe teritoriul acestei ţări din Caraibe utilizând un paşaport fals din Lituania.

Marta a fost arestat luni în oraşul Sousa, o importantă atracţie turistică, potrivit aceleiaşi surse.

Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost dat în urmărire internaţională în 30 mai, când a fost introdusă şi o alertă în sistemul informatic Schengen referitoare la cel a cărui dispariţie a fost semnalată de soţia lui.

„La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională a solicitat urmărirea internaţională, prin Interpol, a lui Marta Codruţ-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută în împrejurări suspecte”, preciza IGPR într-un comunicat de presă.

Marta fusese dat în urmărire naţională după ce dispariţia lui a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai, de soţia acestuia, Andreea Marta, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut în 21 mai 2012.

Codruţ Marta este cercetat alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi alte persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

În acest dosar, pe numele lui Codruţ Marta a fost emis în 11 iulie un mandat de arestare preventivă în lipsă, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, învinuit în cauză, Blejnar şi ANAF.

Anchetatorii anticorupţie arată în documentul citat că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori „palierul de protecţie”. Procurorii notează că din acest palier făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Codruţ Marta este cercetat şi într-un alt dosar, de către procurorii DIICOT Braşov, în care este acuzat alături fostului şef al ANAF Sorin Blejnar de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.

Soţia lui Marta, Andreea Marta, şi sora acesteia, Maria Magdalena Lungu, sunt cercetate de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat cu preocupări pe linia proxenetismului şi a prostituţiei, în vederea obţinerii de beneficii materiale injuste semnificative.

Acestea au stat în arest din 19 până în 30 iulie, când Curtea de Apel Bucureşti a decis punerea lor în libertate şi ca măsură preventivă a impus interdicţia de a părăsi Bucureştiul.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2010, Andreea Elena Marta (fostă Lungu), de 28 ani, şi Maria Magdalena Lungu, de 38 de ani, au coordonat această grupare, procedând la racolarea persoanelor cu o situaţie materială foarte bună, cărora le-ar fi facilitat întâlniri cu diferite tinere în vederea practicării prostituţiei, în schimbul unor importante sume de bani.

„Clienţii erau racolaţi de către membri grupării din mediul oamenilor de afaceri, politicieni şi sportivi, care erau dispuşi să cheltuiască sume foarte mari de bani, prin organizarea unor petreceri private, în special în străinătate şi în cluburi exclusiviste”, a precizat Poliţia Română.

Potrivit Poliţiei Române, activitatea reţelei se manifesta atât pe plan intern (cu precădere în municipiul Bucureşti) şi împrejurimi, cât şi în plan extern, la destinaţii precum Monte Carlo, Nisa, Milano sau Dubai.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...