Codul insolvenţei ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare – Coface

Codul insolvenţei ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare a unei companii, întrucât perioada de un an este nefezabilă, a declarat, miercuri, Constantin Coman, country manager al Coface România, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 10:44
Codul insolvenţei ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare - Coface

‘Vrem ca noul Cod al insolvenţei să realizeze un echilibru mai mare între clasele de creditori. Aşteptările sunt de obiectivitate a tratamentului şi de accelerare a ritmului de restructurare a companiilor. Un an este o perioadă nefezabilă, dar o perioadă de doi ani cred este optimă’, a spus Coman, întrebat care este poziţia Coface cu privire la prevederile care ar trebui incluse în noul Cod al insolvenţei.

El a mai spus că discuţiile din toamna anului trecut cu privire la noul Cod al insolvenţei au determinat apariţia mai multor proceduri de insolvenţă în trimestrul al patrulea.

‘Vârful de insolvenţe s-a înregistrat în octombrie, iar acest lucru nu are nicio legătură cu luna octombrie a anilor anteriori, ci de faptul că atunci s-a discutat în Guvern şi în spaţiul public pe marginea acestui subiect. Atunci, multe companii s-au grăbit să ceară insolvenţa, pentru a intra sub incidenţa vechii legi’, a continuat şeful Coface România.

Potrivit acestuia, în primele nouă luni ale anului trecut, evoluţia numărului de insolvenţe a fost mai mică decât în 2012 ca frecvenţă, însă situaţia din ultimul trimestru a făcut ca numărul firmelor intrate în insolvenţă pe parcursul întregului an să fie mai mare decât cel aferent anului 2012.

Curtea Constituţională a României a decis pe 29 octombrie 2013 că OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională.

Curtea a motivat că dispoziţiile actului normativ sunt neclare, creează confuzii, sunt lipsite de previzibilitate şi afectează dreptul de proprietate şi libertatea economică ale debitorilor vizaţi.

Numărul insolvenţelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% faţă de anul precedent, ajungând la 26.372, iar pentru acest an se aşteaptă majorări şi mai mari, de până la 10%, dacă nu va fi modificată legislaţia din domeniu, arată un raport al Coface.

‘Fără schimbări legislative concrete privind procedura insolvenţei, numărul insolvenţelor deschise în anul 2014 poate înregistra creşteri de până la 10%. Prin insolvenţe, mediul privat se regenerează, dar tendinţa este de contracţie, în condiţiile în care totalul firmelor care şi-au întrerupt activitatea în 2013 anulează toată valoarea adăugată adusă în economiei de firmele înfiinţate în anii 2011 şi 2012’, spun reprezentanţii Coface.

Potrivit acestora, raportul de firme care şi-au întrerupt activitatea la firmele nou înfiinţate este de 2 la 1.

Sectorul cu cele mai multe insolvenţe, anul trecut, a fost comerţul cu amănuntul, respectiv 5.789 de firme. Urmează comerţul cu ridicata şi distribuţia – 4.508 firme, construcţii – 3.771 firme, alte activităţi de servicii – 2.130 de companii şi hoteluri şi restaurante – 1.823 firme.

La polul opus, sectoarele cu cele mai puţine insolvenţe au fost producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică – 71 de firme, industria extractivă – 101 firme şi sănătatea şi asistenţa socială – 113 companii.

Totodată, cele mai multe firme în insolvenţă sunt din regiunea sud-est, 4.246 de firme, urmate de cele din nord-vest, 4.114 firme şi din sud, 3,712 firme.

Cele mai puţine insolvenţe, adică 2.372, au fost înregistrate în regiunea din vestul ţării.

În Bucureşti, anul trecut erau 2.942 de firme insolvente, indică datele centralizate de Coface.

Raportul citat mai arată că, în 2013, şi-au întrerupt activitatea 142.541 de firme, cu o durată medie de activitate de 11 ani şi care reprezintă 23% dintre toate companiile active la finele anului 2012. Acestea aveau, la finele anului 2012, o cifră de afaceri totală de 50,4 miliarde de lei. Spre comparaţie, în 2011 şi 2012, au fost înfiinţate firme cu afaceri totale de 42,2 miliarde de lei.

Cauzele întreruperilor de activitate sunt radierile (52%), insolvenţa (19%), dizolvări (15%) şi suspendări (14%).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...