Cofinanţarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martie

Cofinanţarea proiectelor din fonduri UE va reveni la de la 5% la 15%, de la finele lunii martie, atunci când expiră acordul cu Comisia Europeană, care formal nu îl va prelungi până în iunie, aşa cum a acceptat Fondul Monetar Internaţional, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 09:59
Cofinanţarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martie

„Cofinanţarea va urca de la 5 la 15% la finele lunii martie, cânde expiră acordul cu Comisia Europeană”, a spus de Vrijer, răspunzând la o întrebare.

Pe parcursul acordului cu Comisia Europeană, România a beneficiat de o derogare, obţinută de fosta guvernare, care permitea ca proiectele publice finanţate din fonduri UE să fie cofinanţate în proporţie de 5%, şi nu 15%, cum este stabilit în mod uzual.

Guvernul a solicitat FMI prelungirea cu trei luni a înţelegerii care expira în martie şi s-a angajat să ia măsuri de recuperare a întârzierilor în privatizare şi reforme structurale, dar CE a decis să închidă formal acordul în martie, aşa cum era stabilit, dar să participe la următoarea evaluare.

De Vrijer a declarat că un nou acord cu FMI nu se va putea încheia fără a fi semnată şi o înţelegere cu Comisia Euroepeană, întrucât România este parte a Uniunii Europene.

Şeful misiunii FMI a precizat că este încă posibil să se încheie o nouă înţelegere, mai ales în funcţie de cum se va finaliza actualul acord, dar şi în funcţie de angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale şi de a menţine o politică fiscală prudentă.

Rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune, raportată la plăţile efectuate de Comisia Europeană, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.

Raportat la declaraţiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea română, rata de absorbţie la sfârşitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).

Plăţile în lei către beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adică 21,85% din totalul alocării UE pentru intervalul 2007-2013.

Totodată, numărul proiectelor cu fonduri europene aprobate spre finanţare era la finalul anului 2012 de 9.222 cu o valoare totală de 109,656 miliarde lei, totalul contribuţiei UE aferente derulării acestora raportat la alocarea 2007-2013 fiind de 77,58%.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...