Colaborare Turcia – Ucraina pentru realizarea unui nou tip de dronă nedetectabilă – VIDEO

Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit un nou proiect dezvoltat de industria de apărare din Turcia. Drona ANKA-3 are un sistem de propulsie dezvoltat în Ucraina.
Robert Stan - sâm, 30 dec. 2023, 07:07
Colaborare Turcia - Ucraina pentru realizarea unui nou tip de dronă nedetectabilă - VIDEO

O dronă produsă în Turcia și ținută în mare secret până acum a încheiat cu succes zborul său de debut. Evenimentul a fost marcat chiar de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Urmașă a modelelor ANKA-1 și ANKA-2, drona ANKA-3 reprezintă o evoluție importantă a predecesoarelor sale atât prin design și capabilități militare, inclusiv dificultatea de fi detectată, cât și prin sistemul de propulsie dezvoltat de compania ucrainiană Ivchenko-Progress.

Recep Tayyip Erdogan a anunțat această realizare majoră într-o înregistrare video postată pe rețeaua de socializare X, subliniind ceea ce el a descris ca fiind o tehnologie avansată și capacitățile acesteia de a consolida apărarea Turciei.

Zborul inaugural al noului aparat de zbor fără pilot (UAV) ANKA-3 a avut loc joi, 28 decembrie 2023, a durat o oră, și a demonstrat capacitatea dronei de a urca până la 2.400 de metri cu viteza de 280 km/h. Desigur însă că performanțele aparatului de zbor sunt mult mai mari.

Dezvoltarea ANKA-3 a fost înconjurată de un secret total, producătorul său, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) publicând pentru prima dată câteva detalii ale sale în luna martie a acestui an. Conform Bloomberg, un inginer al companiei care lucrează la dezvoltarea aeronavei a declarat într-un interviu acordat în luna mai site-ului Defence Turk că lucrările de proiectare au început în primul trimestru al anului 2022.

Acum, după ce secretul a fost dezvăluit, compania turcă a menționat că drona ANKA-3 a fost concepută pentru misiuni de recunoaștere, supraveghere și luptă. UAV-ul va putea zbura la o înălțime de până la 40.000 de picioare (cca. 12.000 metri) și va putea rămâne în aer până la zece ore, transportând o încărcătură utilă de 1.200 de kilograme.

„Capacitatea ANKA-3 de a rămâne în aer pentru o perioadă lungă de timp este un mare câștig. Poate ajunge și reveni de la țintă de mai multe ori fără a fi surprins chiar și de radarele sistemelor moderne de apărare aeriană”, a declarat Kubilay Yilmaz, expert independent în aviație din Turcia.

Noul UAV militar subliniază investițiile tot mai mari ale Turciei în tehnologia dronelor, Turkish Aerospace Industries completând activitatea Baykar, compania privată cunoscută la nivel mondial pentru dronele sale Bayraktar folosite inclusiv în Ucraina. Pe lângă drone, Erdogan speră ca, în curând, TAI să ducă la bun sfârșit și proiectul unui avion de vânătoare de producție internă, denumit Kaan. Acesta ar trebui să aibă zborul inaugural în ianuarie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...