Colliers a evaluat anul trecut proprietăţi de 7 mld. euro, aproape cât înainte de criză

Economica.net
27 03. 2012
blocuri_case_bucuresti_imobiliare__09494900

Collliers anunţa în 2009 că în anul anterior a evaluat proprietăţi în valoare de 8 miliarde de euro, fiind evaluatorul exclusiv al celui mai mare portofoliu de proprietăţi comerciale din România, deţinut de fondul austriac Immoeast, actualul Immofinanz. În 2009, evaluările companiei s-au redus cu 37%, la cinci miliarde de euro, iar în 2010 au crescut la 6,3 miliarde de euro.

„Ca şi în anii precedenţi, clienţii existenţi ai departamentului (de evaluare, n.r.) au avut cea mai mare pondere în totalul valoric al proprietăţilor evaluate în 2011, respectiv 85%. Numeric, aproximativ 30% dintre contractele semnate în 2011 au fost încheiate cu clienţi noi”, a declarat, într-un comunicat, Laurenţiu Lazăr, Managerul Departamentului de Evaluări şi Consultanţă din cadrul Colliers International.

Compania nu a precizat proprietăţile evaluate.

În 2011, majoritatea cererilor înregistrate au fost cele pentru garantarea împrumuturilor, iar valoarea proprietăţilor evaluate în acest scop a reprezentat circa 50% din totalul valorii evaluate. Pe locul al doilea ca pondere s-au situat lucrările efectuate pentru raportare financiară şi cele în scopuri fiscale, a căror valoare cumulată a reprezentat aproximativ 25% din valoarea totală evaluată de Colliers în 2011. De asemenea, s-a remarcat creşterea numărului de evaluări în vederea achiziţiei sau vânzării, comparativ cu o pondere destul de mică a acestora în 2010.

Circa 15% dintre contractele semnate în 2011 au reprezentat studii de fezabilitate, studii de piaţă şi studii de cea mai bună utilizare. O pondere importantă în veniturile realizate în 2011 a fost reprezentată de serviciul de evaluare a portofoliilor de garanţii rezidenţiale. De la lansarea produsului, departamentul de Evaluări şi Consultanţă din cadrul Colliers International a lucrat cu 13 instituţii financiare care deţin active semnificative pe piaţa din România.

Anul trecut a fost înregistrată o creştere uşoară a veniturilor realizate de departamentul de Evaluări al companiei, iar pentru anul în curs este estimată menţinerea acestora.

„Aspectul major care va caracteriza evoluţia pieţei în acest an îl reprezintă un grad mult mai ridicat al complexităţii sau, dimpotrivă, al particularităţii cererilor provenite din partea clienţilor, comparativ cu anii anteriori”, se menţionează în comunicat.

Pe piaţa evaluării imobiliare din România mai activează firme precum CBRE, DTZ Echinox, Jones Lang LaSalle ai căror principali clienţi sunt investitorii imobiliari, deţinători ai unor importante portofolii de proprietăţi.