Comandă mare de turbine eoliene de la gigantul danez Vestas pentru trei parcuri eoliene pe care Eurowind le face în România

Producătorul danez de energie regenerabilă Eurowind Energy a plasat o comandă de turbine eoliene Vestas cu o capacitate totală de  143 MW pentru parcurile eoliene Frumușița, Vector și Pecineaga Northeast, situate în România, arată un comunicat al Vestas
Mihai Nicuţ - mar, 01 iul. 2025, 11:13
Comandă mare de turbine eoliene de la gigantul danez Vestas pentru trei parcuri eoliene pe care Eurowind le face în România

Contractul include furnizarea și instalarea a 23 de turbine eoliene V162-6.2 MW construite pe platforma EnVentus. Vestas va oferi, de asemenea, servicii de întreținere pe termen lung printr-un contract semnat pe 20 de ani.

Livrarea turbinelor este planificată pentru a doua jumătate a anului 2026, iar punerea în funcțiune este programată pentru a doua jumătate a anului 2027.

Srdan Cenic, director general Vestas Mediterranean East, a declarat: „Suntem mândri să colaborăm cu Eurowind Energy în acest proiect și le mulțumim pentru încrederea acordată. Această comandă demonstrează forța noastră în implementarea și deservirea locală, precum și capacitatea noastră de a livra cea mai recentă tehnologie eoliană în sprijinul tranziției energetice a României”.

“Pe măsură ce România accelerează tranziția energetică prin reforme legislative, licitații CfD (contracte pentru diferență) și modernizări ale rețelei, Vestas își consolidează prezența pe piață. Cu sediul regional pentru Europa de Est în București, Vestas are peste 550 de angajați în România, inclusiv o echipă calificată de tehnicieni pentru întreținerea proiectelor”, arată comunicatul Vestas.

De la intrarea pe piața din România în 2009, Vestas a jucat un rol esențial în dezvoltarea energiei eoliene în țară. Cu peste 1,5 GW capacitate instalată și proiecte în construcție, Vestas este în prezent cel mai important producător de echipamente originale (OEM) din sectorul eolian românesc. Compania oferă servicii pentru peste 1,2 GW, sprijinită de o infrastructură locală puternică, care include cinci centre de service și un centru regional de instruire.

Morten Gaarde, director EPC la Eurowind Energy, a adăugat: „România este o piață de bază pentru noi și suntem încântați să facem următorul pas cu această comandă. Frumușița, Vector și Pecineaga Northeast sunt proiecte foarte importante pentru noi și așteptăm cu nerăbdare să le realizăm împreună cu Vestas, continuând parteneriatul nostru de lungă durată”

Vestas și-a reorganizat recent business-ul prin crearea unei noi unități care include Europa de Sud-Est, inclusiv Ucraina, și țări din Asia Centrală,  Med East, și care are sediul central la București.

Citește și:

Va deschide gigantul eolian Vestas fabrici și în România, așa cum a făcut în Polonia? “Polonia  e o piață de 5 ori mai mare, totul depinde de comenzi, sperăm să ajungem și noi acolo”

Vestas este una dintre cele mai mari companii globale în industria energiei eoliene, cu sediul în Danemarca, și are o experiență de peste 40 de ani în dezvoltarea, producerea, instalarea și întreținerea turbinelor eoliene. Compania operează în peste 80 de țări și a instalat mai mult de 160 GW de capacitate eoliană la nivel mondial. Vestas oferă soluții atât pentru proiecte onshore, cât și offshore și prin rețeaua sa extinsă de service, Vestas întreține o flotă activă de peste 150 GW, sprijinind tranziția globală către energie curată. Compania a avut în 2024 afaceri de 17,3 miliarde de euro.

Proiectele Eurowind în România

Eurowind Energy, dezvoltator și operator de proiecte regenerabile, a anunțat luna trecută dezvoltarea unui nou parc fotovoltaic în localitatea Vișina, județul Dâmbovița. Cu o capacitate instalată de 220 MW, proiectul va deveni cel mai mare din portofoliul local al companiei și unul dintre cele mai mari din România. Valoarea totală estimată a investiției este de 174,8 milioane de euro.

„Suntem un jucător serios, cu planuri solide pe termen lung pentru România și un pipeline local de aproximativ 7,5 GW aflat în diverse stadii de dezvoltare. Proiectul de la Vișina este unul important pentru noi – lucrăm la el de câțiva ani și ne bucurăm că se apropie tot mai mult de faza de construcție. Întotdeauna gândim pe termen lung, iar acolo unde este nevoie, suntem pregătiți să integrăm și soluții de stocare, pentru a susține echilibrul rețelei și a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic”, a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.

Vișina este cel de-al cincilea proiect fotovoltaic dezvoltat de Eurowind Energy în România, după cele de la Hălchiu, Măgurele, Pufești și Teiuș. Până la sfârșitul anului 2025, compania va deține un portofoliu operațional local de 124 MW, la care se adaugă un pipeline în dezvoltare de aproximativ 7,5 GW, ce acoperă soluții solare, eoliene, hibride și de stocare.

Eurowind Energy A/S este o companie daneză specializată în dezvoltarea, construcția și operarea de parcuri de energie regenerabilă. Portofoliul său include proiecte din domeniile eolian, solar, hidrogen, biogaz, soluții de conversie energie electrică în căldură (power-to-heat) și stocare în baterii.

Fondată în 2006, compania a devenit un jucător important în sectorul energiei verzi, cu peste 650 de angajați și operațiuni în 16 piețe din Europa și Statele Unite.

Eurowind Energy este prezent pe piața din România din anul 2011.

 

Te-ar mai putea interesa și
SUA revizuiesc calendarul livrărilor pentru a elibera mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina
SUA revizuiesc calendarul livrărilor pentru a elibera mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina
Administraţia preşedintelui Donald Trump revizuieşte calendarul transferului sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, astfel încât Germania să poată transfera rapid două sisteme către......
Therme poate începe să vândă energia electrică pe care o produce în nordul Bucureștiului. Își ia licență
Therme poate începe să vândă energia electrică pe care o produce în nordul Bucureștiului. Își ia licență
Firma care operează complexul de wellness Therme din nordul Bucureștiului urmează să primească licența de exploatare ...
FMI atenționează că riscurile legate de tensiunile comerciale continuă să afecteze perspectivele economiei mondiale, iar incertitudinile rămân ridicate
FMI atenționează că riscurile legate de tensiunile comerciale continuă să afecteze perspectivele economiei mondiale, ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, vineri, că riscurile legate de tensiunile comerciale continuă să afecteze ...
Taxele vamale anunțate de Trump determină producătorii greci de ulei de măsline să caute clienți pe alte piețe
Taxele vamale anunțate de Trump determină producătorii greci de ulei de măsline să caute clienți pe alte piețe
Tarifele vamale de 30% asupra produselor europene, anunţate de preşedintele american Donald Trump, au stârnit fiori în ...