Comandanţi militari ruşi au discutat recent despre folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina – The New York Times

Comandanţi militari ruşi de rang înalt au discutat recent despre folosirea de către Moscova a unei arme nucleare tactice în Ucraina, ceea ce a contribuit la creşterea îngrijorării la Washington şi în capitalele aliate, a informat miercuri The New York Times, citat de EFE.
AGERPRES - mie, 02 nov. 2022, 15:01
Comandanţi militari ruşi au discutat recent despre folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina - The New York Times

Potrivit cotidianului american, care citează înalţi funcţionari americani, preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la aceste conversaţii, care au avut loc în timp ce retorica nucleară din partea Rusiei se intensifica, iar forţele militare ruse sufereau eşecuri pe câmpul de luptă, scrie Agerpres.

Faptul că liderii militari ruşi de rang înalt au abordat această temă – scrie The New York Times – a alarmat administraţia preşedintelui american Joe Biden, deoarece confirma frustrarea generalilor ruşi din cauza erorilor tactice şi sugera că ameninţările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare s-ar putea materializa.

Totuşi, funcţionarii americani au declarat că nu au observat dovezi că ruşii ar amplasa arme nucleare sau ar lua alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac. Şi nici nu au descris scenariile pe care le-au avut în calcul liderii militari pentru folosirea ipotetică a unei arme nucleare.

Ziarul american a amintit totuşi că directorul CIA, William J. Burns, ar fi declarat anterior că ”disperarea potenţială” a lui Putin de a obţine victoria în Ucraina şi eşecurile în război ar putea determina Rusia să folosească aceste arme.

Pe de altă parte, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, a refuzat să comenteze cu privire la ”detaliile acestei relatări”, a menţionat The New York Times.

”Am spus clar încă de la început că toate comentariile Rusiei cu privire la folosirea potenţială a armelor nucleare sunt foarte îngrijorătoare şi le luăm în serios”, a declarat Kirby, care a adăugat că administraţia SUA continuă ”să monitorizeze subiectul cât mai bine cu putinţă şi nu vedem indicii că Rusia se pregăteşte pentru aşa ceva”.

Pentagonul estimează că Rusia are un arsenal de până la 2.000 de arme nucleare tactice, menite să fie folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor convenţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...