Comănescu: Mediul de afaceri ar trebui sprijinit la nivel înalt, aşa cum face Merkel

Mediul de afaceri ar trebui să fie sprijinit la nivel înalt, aşa cum se întâmplă în Germania, unde Angela Merkel este "acompaniată" de zeci de directori de companii, a declarat marţi Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania, prezent la reuniunea anuală a diplomaţiei române.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 14:42
Comănescu: Mediul de afaceri ar trebui sprijinit la nivel înalt, aşa cum face Merkel

Merkel a condus săptămâna trecută o delegaţie germană în China care a inclus şapte miniştri şi 20 de directori de la marile companii germane, precum EADS, Siemens si Volkswagen.

Cu ocazia vizitei, Airbus (parte a EADS) a semnat un contract pentru vânzarea a 50 de avioane, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, cu o companie din China.

De asemenea, cele doua ţări au încheiat peste 10 acorduri de cooperare, printre care unul pentru asamblarea de avioane Airbus în China. Documentele vizează sectoare precum aviaţie, auto, comunicaţii, energie, mediu, sănătate şi maritim.

Comănescu a adăugat că datele economice, cum sunt cele privind emisiunea de euroobligaţiuni a României, ar trebui să parvină ambasadelor în timp real. Ministerul Finanţelor a atras marţi 750 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe.

Potrivit ambasadorului, camerele de comerţ din România nu sunt implicate „precum colegele lor din alte ţări” în sprijinirea oamenilor de afaceri, Comănescu cerând să existe un răspuns la sugestiile şi doleanţele companiilor.

Ambasadorul în Senegal, Cirpian Mihali, a spus că România are doar opt ambasade pe continentul african şi nu există o politică coerentă de sprijinire a oamenilor de afaceri români, fiind un singur consilier economic pe întreg continentul.

„Ceea ce facem noi este cu adevărat un act de eroism tăcut”, a adăugat el.

Comănescu şi Mihali au fost prezenţi marţi la o sesiune organizată cu ocazia reuniunii naţionale a diplomaţiei române, unde au participat oameni de afaceri, ministrul de Externe Titus Corlăţean şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Ministrul Finanţelor le-a prezentat ambasadorilor situaţia economică, arătând că România are avantajul macrostabilităţii, acordului cu FMI, BM şi CE, al unei economii dinamice şi al unei pieţe generoase.

Potrivit lui Georgescu, continuarea acordurilor cu instituţiile internaţionale este fundamentală pentru atragerea potenţialului economic de creştere a PIB de 3%.

Creşterea economică va fi de 1,2%, cu 0,3% mai puţin faţă de estimarea iniţială, a mai spus ministrul, mai redusă din cauza crizei economice, a efectului secetei şi a „tensiunilor politice din această vară care recent s-au soluţionat”.

Te-ar mai putea interesa și
UE vrea să investească 300 miliarde de euro pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia
UE vrea să investească 300 miliarde de euro pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia
Uniunea Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc, a anunţat miercuri......
Ministrul Energiei: Nu avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80% de gaze naturale
Ministrul Energiei: Nu avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80% de gaze naturale
 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat, miercuri, că România nu are probleme cu asigurarea stocului de 80% de ...
Se simte criza  imobiliară în România. Vânzările de locuințe, cel mai afectate.  O mare companie listată la New York anunță: A început deja stagnarea, urmează corecția!
Se simte criza imobiliară în România. Vânzările de locuințe, cel mai afectate. O mare companie listată la New York ...
Piața imobiliară din România trece deja printr-o perioadă dificilă, iar noile probleme globale și mai ales războiul ...
Burse de la firmele IT: 5.000 euro pentru profesori tineri care integrează tehnologii și noi metode de predare în cursurile lor
Burse de la firmele IT: 5.000 euro pentru profesori tineri care integrează tehnologii și noi metode de predare în cursurile ...
ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) lansează cea de-a cincea ediție a Burselor ANIS, dedicat ...