Comănescu vrea să construiască centrale electrice de 1.000 MW pe gaze. Începe la Halânga

GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere, companie controlată de cunoscutul om de afaceri român Gabriel Comănescu, intenționează să se implice în construirea de noi capacități energetice, atât pe uscat cât și pe mare.
Economica.net - vin, 11 sept. 2020, 13:53
Comănescu vrea să construiască centrale electrice de 1.000 MW pe gaze. Începe la Halânga

“Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o rețea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. Contez pe colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru a construi un pol de energie aici, la Severin”.

Declarația a fost făcută de Gabriel Comănescu la Drobeta-Turnu Severin, acolo unde a fost semnat memorandumul pentru primul proiect de acest fel, în parteneriat cu Romgaz: o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, care este acum în faliment.

Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, cu o eficiență de 48%, și va fi extrem de flexibilă. Poate fi pornită în 30 de secunde și poate ajunge la capacitatea maximă în mai puțin de două minute. Poate suporta mii de porniri și opriri rapide pe an, ceea ce o face potrivită pentru echilibrarea sistemului energetic național.

Alături de ea, proiectul implică și construcția unui parc fotovoltaic de 50 MW, care se va întinde pe un teren de 96 de hectare, din incinta termocentrale (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizat.

Investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici. Comănescu a spus că, după ce va obține ultimele avize, va construi centrala în 12 luni.

Valoarea investiției nu a fost dezvăluită, oficialii GSP Power spunând că nu se va sări peste pragul de 600 de euro/kW instalat, pentru tot proiectul.

Comănescu vizează, pe lângă construirea a 1.000 MW în centrale electrice pe gaze pe uscat, și construcția de capacități de generare offshore și a spus că este interesat să participe la construcția oricărui proiect în zona offshore, dată fiind experiența pe care compania sa o are pe zona offshore.

“Acum construim o instalație suport pentru o centrală eoliană de 50 MW în Franța”, a exemplificat Comănescu.

Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români, deține Grup Servicii Petroliere, singura companie românească de foraj offshore, specializată și în construcția de utilaj petrolier și servicii pentru industria petrolieră.

GSP Power este condusă de Carmen Neagu, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții de conducere în companii din sector. A fost director la Termoelectrica, ulterior la Electrocentrale București, apoi director pentru Romania, Bulgaria și Moldova al companiei americane General Electric (GE Energy), apoi membru (și președinte) în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Din febriarie 2016 până în această vară, când a ajuns la GSP, a fost CEO al Energobit, cunoscută companie românească de servicii pentru industria energetică.

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...