Comenziile pentru avioanele ATR s-au prăbușit. Constructorul se așteaptă că redresarea să dureze câțiva ani

Producătorul franco-italian de avioane de tip turbopropulsor ATR a informat miercuri că în 2020 livrările sale au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, în condiţiile în care companiile aeriene regionale au fost cele mai grav lovite de criza coronavirusului, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 17 mart. 2021, 19:26
Comenziile pentru avioanele ATR s-au prăbușit. Constructorul se așteaptă că redresarea să dureze câțiva ani

Directorul general de la ATR, Stefano Bortoli, a informat că în 2020 compania a livrat doar 10 avioane, comparativ cu 68 de avioane în 2019, în timp ce comenzile pentru noi avioane s-au redus la şase aparate de la 52 în anul precedent. În aceste condiţii, ATR a încheiat anul 2020 cu pierderi de 138 milioane de euro, de la un profit de 106 milioane de euro în 2019.

Pentru 2021, ATR (companie deţinută în comun de Airbus şi Leonardo) şi-a propus să îşi dubleze livrările. „Vor mai trece câţiva ani până când livrările vor reveni la nivelul din 2019”, a subliniat Stefano Bortoli.

ATR domină piaţa pentru avioane de tip turbopropulsor cu o capacitate cuprinsă între 50 şi 70 de locuri, care sunt mai eficiente pe distanţe scurte. ATR se aşteaptă ca zborurile pe rutele interne, pe care avioanele de tip turbopropulsor sunt mai eficiente decât alte tipuri de avioane, să stimuleze revenirea din cea mai gravă criză cu care s-a confruntat vreodată industria transportului aerian. Însă, pentru moment, surplusul de avioane second-hand şi situaţia financiară dificilă a companiilor aeriene regionale reduc cererea pentru avioane noi de de tip turbopropulsor.

Stefano Bortoli a apreciat că „va mai dura ceva timp” până când surplusul de avioane second-hand va fi eliminat, precizând că 15 avioane second-hand au fost vândute în ultimele luni.

Referindu-se la planurile pe termen lung, ATR s-a distanţat de promisiunile grupului Airbus privind crearea unor avioane de pasageri propulsate de hidrogen până în 2035. În schimb, Bortoli a spus că strategia ATR vizează îmbunătăţiri treptate pentru avioanele sale cu o capacitate cuprinsă între 48 şi 78 de locuri.

În România, în luna februarie 2020, compania TAROM a recepţionat prima aeronavă din seria celor 9 de tip ATR 72-600, fiind singura companie aeriană din România care cuprinde în flotă aeronave de acest tip, cu această configuraţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...