Comerţul cu amănuntul se revigorează în aprilie. Cifra de afaceri la patru luni creşte cu 1%

Comerţul cu amănuntul a avut un reviriment semnificativ în luna aprilie, în principal pe seama produselor nealimentare, ceea ce a dus volumul cifrei de afaceri din primele patru luni pe o creştere de 1%, cifre ajustate sezonier, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 07:25
Comerţul cu amănuntul se revigorează în aprilie. Cifra de afaceri la patru luni creşte cu 1%

În luna aprilie 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 9,2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,0%.

Evoluţia faţă de martie s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+17,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+10,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2013, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 2,0%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+5,1%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,9%). Scǎderi s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,7 %, respectiv cu 1,2%. Dinamica a fost susţinută în principal de creşterea vânzărilor de produse nealimentare (+8,5%). Scǎderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2013, comparativ cu luna aprilie 2012 a înregistrat o creştere cu 1,2% datorată creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+6,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scǎzut cu 4,8%.

În primele patru luni cumulat, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada ianuarie – aprilie 2012 ca serie brută cu 0,6%, pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+2,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scǎzut cu 3,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni a înregistrat o creştere cu 1,0% datorată creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+3,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Moldovei: E oficial. Umbrărescu va construi toate cele 10 loturi de la Buzău la Pașcani
Autostrada Moldovei: E oficial. Umbrărescu va construi toate cele 10 loturi de la Buzău la Pașcani
Cel mai puternic constructor român de autostrăzi va executa și tronsonul Bacău - Pașcani din Autostrada Moldovei (A7), după ce au fost respinse contestațiile constructorului din Neamț, Danlin......
Adrian Câciu: Lucrăm la un program de finanțare de peste 1 miliard de euro pentru susținerea producătorilor români de hrană
Adrian Câciu: Lucrăm la un program de finanțare de peste 1 miliard de euro pentru susținerea producătorilor români ...
Autorităţile lucrează la un program de finanţare de peste un miliard de euro pentru susţinerea producătorilor români, ...
Preşedinta Parlamentului European: Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene
Preşedinta Parlamentului European: Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene
Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene, a declarat marţi preşedinta Parlamentului European, Roberta ...
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Mai mulţi parlamentari, preponderent PNL, au depus la Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Muncii astfel ...