Comerţul cu autovehicule a crescut cu 12,1%, în primele 11 luni din 2023. Serviciile de piaţă au urcat cu 6,2% – date INS

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele 11 luni din 2023 faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută cu 12,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,2%, iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută cu 6,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
AGERPRES - vin, 19 ian. 2024, 11:02
Comerţul cu autovehicule a crescut cu 12,1%, în primele 11 luni din 2023. Serviciile de piaţă au urcat cu 6,2% - date INS

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 12,1%, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu autovehicule (+21,6%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%). Scăderi au înregistrat: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-8,3%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,1%), scrie Agerpres.

În perioada menţionată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 14,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,2% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+35,1%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,1%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,1%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,1%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,7%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 11 luni din 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,9% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022.

Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,6%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+12,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,7%).

Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-0,9%) şi comerţul cu autovehicule (-0,5%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 0,2%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2023, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 4,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-6,7%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-2,2%), fiecare. Creşteri au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,3%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+1,1%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 1,5%.

De asemenea, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creştere cu 1,9%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+4,2%), comerţul cu autovehicule (+3,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,2%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 6,5%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, a înregistrat o creştere cu 6,4% faţă de luna noiembrie 2022.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,6% mai mare comparativ cu luna noiembrie 2022, datorită creşterilor înregistrate la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+13,8%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,7%). Scăderi au înregistrat: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-15,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-14,0%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-8,9%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023 a crescut cu 4,5%, comparativ cu noiembrie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie....
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...